Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försvaret vill ha tips om spioneri i södra Sverige

Försvaret i södra Sverige har öppnat en tipslinje om misstänkt spionverksamhet. Främst vill försvaret få in tips om misstänkt spioneri vid skyddsobjekt.

Arkiv / 2015.Bild: Mats Roslund
– Vår egen underrättelsetjänst har visat med all önskvärd tydlighet att där är ett förändrat övningsmönster i vårt närområde, säger Jan Bohman, informationschef för Försvarsmakten i södra Sverige.
– Det är ingen enskild händelse som har utlöst det här. Men vi uppfattar att allmänheten vill ha kontakt med oss. Det här är som polisens egen tipslinje.
Försvarsmakten och säkerhetspolisen bedömer sedan tidigare att agenter och spioner är aktiva i Sverige.
Det går inte att exakt förklara vilka tips Försvarsmakten vill ha in, skriver den på sin webbplats. ”Men de flesta kan själv avgöra vad som är viktigt och vad som är något som avviker från normalbilden.”
– Det är avvikelser som vi vill ha tips om. När det till exempel är någon som närmar sig ett skyddsobjekt och kanske fotograferar, säger Jan Bohman.
Det kan röra sig om fordon eller personer som uppehåller sig i närheten av ett militärt skyddsobjekt eller i närheten av militär verksamhet.
På Försvarets webbplats anges ett telefonnummer för ”händelser på land” och ett för ”händelser till sjöss".
Tipslinjen öppnade i måndags och redan har tips kommit in.
– Vi får in sms på den här linjen. Det är jättebra. Det kan vara att man uppfattar att någon uppehåller sig vid någon form av objekt och det vill man då berätta om, säger Jan Boman.
Det är Försvarsmaktens Militärregion Syd som har öppnat tipslinjen. I det området ingår Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping och Östergötland.
Vid årsskiftet ska tipslinjen utvärderas. Faller den väl ut kan systemet utökas till hela landet.
Gå till toppen