Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Giftigt ämne vid Kustbevakningen

Marken intill Kustbevakningens huvudkontor på Stumholmen i Karlskrona innehåller förhöjda halter av giftiga ämnen, visar en saneringsrapport som SVT Nyheter Blekinge tagit del av.

Kustbevakningens kontor på Stumholmen i Karlskrona. Arkivbild.Bild: Kustbevakningen
Förra veckan rapporterade Sydöstran att nio anställda vid en avdelning på huvudkontoret har drabbats av cancer eller andra allvarliga sjukdomar de senaste fem åren. Kustbevakningen har inlett en utredning av den fysiska och psykosociala arbetsmiljön för att klarlägga om det finns arbetsrelaterade orsaker till sjukdomsfallen.
Under 2014 inträffade ett dieselläckage i en intilliggande byggnad vid Kustbevakningens huvudkontor, rapporterar SVT. Diesel sanerades men det upptäcktes även PAH, polycykliska aromatiska kolväten. Nivåerna låg över Naturvårdsverkets riktlinjer med 30 procent, men det ansågs bättre att lämna kvar den förorenade marken i befintligt tillstånd. Rapporten om dieselsaneringen lämnades till Karlskrona kommuns miljöavdelning i slutet av 2015, men miljöchef Magnus Lindoffsson säger att kommunen ännu inte hunnit granska rapporten.
– Vi har inte kunnat prioritera det, säger han till TT.
Eftersom området tidigare använts av försvaret är det inte säkert att fyndet av PAH kan kopplas till dieselutsläppet. Därmed kan frågan om vem som ska ansvara för en eventuell sanering vara komplex, understryker Lindoffson.
Gå till toppen