Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Guldros till Eurovision Song Contest

Ett av Europas finaste tv-pris, Rose d'Or, har tilldelats programmet Eurovision Song Contest. Det är snart 30 år sedan SVT senast tog hem en guldros.

Programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede under finalen i Eurovision Song Contest 2016 i Globen.Bild: Maja Suslin/TT
ESC vann i kategorin tv-underhållning när den europeiska radio- och tv-unionen, EBU, delade ut priserna vid en gala i Berlin. Andra nominerade var det tyska tv-dramat "Mordkommission Berlin" och Adeles BBC-konsert i England.
– Det är fantastiskt att få vinna det här priset. Det finns program här från hela Europa som tävlar, och svensk tv har inte vunnit Guldrosen sedan 1987, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC.
Han fortsätter:
– Eurovision Song Contest är i vissa av Europa inte lika älskat som i Sverige och uppmärksammas inte alltid som ett tv-program, så därför känns det här otroligt bra.
Han är på plats i Berlin tillsammans med bland andra programledaren Måns Zelmerlöw och producenten Christer Björkman. De börjar få rutin nu. Nyligen fick de ta emot pris för Årets underhållningsprogram på Kristallengalan.
TT: Hur ska ni fira?
– Nu ska vi skåla för ett fantastiskt år av otroligt hårt arbete, egentligen många års arbete, som ligger bakom det här. Det känns otroligt kul att få avsluta projektet Eurovision i Stockholm på det här sättet, säger Martin Österdahl.
SVT:s "Gympaläraren" med Kalle Zackari Wahlström och Malmö-programmet "Kvällspasset" som sänds i Sveriges Radio P4, var nominerade i olika kategorier, men blev utan guldros.
Den brittiska kriminalserien "River" med Stellan Skarsgård i huvudrollen vann priset för bästa tv-serie.
Över 400 program från 33 länder har varit med och tävlat i år.
Den brittiske komikern och skådespelaren John Cleese fick ta emot ett hederspris för sin livslånga gärning inom radio- och tv-underhållning.
"Jag är förtjust över det här tillfället att reta Terry Gilliam och jag är också mycket ödmjuk inför erbjudandet om en gratissemester i Berlin", sade Cleese, en av skaparna av Monthy Pyton, när han tidigare fick besked om utmärkelsen.

Fakta: Rose d'Or

Tv-festivalen Rose d'Or föddes 1954 i Montreux i Schweiz och gick under många år under namnet Montreux-festivalen.
1961 togs festivalen över av Eurovision, som sorterar under den europeiska radio- och tv-unionen, EBU. Eurovision drev festivalen vidare i nästan 40 år.
2013 återupptog Eurovision festivalen, som numera arrangeras på olika platser i Europa.
Svenska program har tilldelats priser flera gånger, bland annat Silverrosen och Bronsrosen, som numera är borttagna, och det särskilda humorpriset.
Guldrosen i tv-kategorierna har hamnat i Sverige tre gånger tidigare:
1962 vann Åke Falcks bidrag "Kaskad" både Guldrosen och presspriset.
1973 fick "Not so very importent people" både Guldros och presspris. För programmet stod Torbjörn Axelman, Lars Egler och Lee Hazelwood.
1987 vann Helt Apropå-gänget Guldrosen med programmet "The Prize".
2014 fick online- och radioprogram för första gången vara med och tävla, och då erövrade radioprogrammet "Spanarna i P1" en Guldros.
Källa: EBU, TT
Gå till toppen