Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jon Weman: Medan vi snackade Iphone: den största strejken i världshistorien

Storstrejken i Indien i början av månaden.Bild: Rajanish Kakade
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
I Indien slogs möjligen ett världsrekord i början av månaden: världsrekord i klasskamp. En endagsstrejk bland offentliganställda för en minimilön på 90 kronor om dagen och mot privatiseringar och en rad andra nyliberala åtgärder från regeringen Narendra Modi.
Enligt fackförbunden deltog 180 miljoner lärare, vårdpersonal, postanställda med flera liksom arbetare på statsägda fabriker och gruvor. Al-Jazira nämner andra uppskattningar på runt 150 miljoner. Vilken siffra vi än väljer att tro på skulle den innebära den största strejken i världshistorien.
Det kan man dock inte gissa sig till utifrån internationella medier. Mediegranskarorganisationen Fair hittade inga rapporter om strejken i någon av USA:s större dagstidningar, inte heller i någon av de stora nätverks- eller kabelkanalerna, ABC, CBS, NBC, Fox eller MSNBC. På CNN nämndes den av en kommentator, men gavs inte plats som en egen nyhet. Var världens största strejk utträngd av lanseringen av den nya Iphone-modellen måhända? frågar sig Fair. Inte heller i Sverige gick det att hitta nyheter om rekordstrejken i flera stora medier, åtminstone inte nyhetsinslag som publicerats på nätet. En sexskandal med en delstatsminister verkar ha varit en viktigare nyhet att rapportera från Indien.
En av de verkliga globala ödesfrågorna är framväxten av nya arbetarrörelser i de asiatiska länder som utgör världsekonomins nya industriella centrum. Det är också en av de frågor som västerländska medier visat absolut minst intresse för.
Gå till toppen