Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dataspel sträcker sig långt bortom nöje

Idag används spellogiken i allt från utbildning till äldrevård.

Steve Dahlskog spelforskare och programansvarig för utbildningen Spelutveckling vid Malmö högskola pratar spel på Bildningsbaren med moderatorn Cecilia Nebel.Bild: Patrick Persson
Spel - deras lockelse, användningsområden och riskerna med dem - diskuterades på Malmö högskolas diskussionskväll Bildningsbaren på restaurang Grand på onsdagskvällen.
Även om den vanligaste spelaren fortfarande är den som gör det för nöjes skull, har spelandets logik tagit sig mycket längre.
– Kanske mest populärt är att man låter spel stödja utbildningsaktivteter. Eller gör simulatorer för att träna flygning eller båtframförande. Ett lovande fält är äldrevård, Nintendos senaste konsol är populär på äldreboenden där de kan spela bowling, sa Steve Dahlskog, spelforskare och programansvarig för utbildningen spelutveckling vid Malmö högskola.
Ola Holmdahl, vd för spelutvecklingsföretaget Tarsier studios i Malmö, tog sin svärfar som exempel. Han utvecklade ett spelliknande verktyg för att utbilda anställda på kärnkraftverk i säkerhetsfrågor.
– Hans resultat blev helt överlägsna det man haft tidigare, för han valde annat tilltal och annan teknologi, berättade Ola Holmdahl.
Panelen var enig om att det bästa med spel är just möjligheten att få prova något igen och igen, i en säker miljö.
– Om jag dör i spelet får jag gå vidare till nästa gubbe. Så är det inte i verkliga livet. Vi använder ofta spel för att prova ut nya saker och lära oss förstå den bästa användningen av det. Spel går att använda livsförbättrande, sa Ola Holmdahl.
Riskerna är när spelandet tar över och andra delar av livet blir lidande. Om det pratade Tarja Larsson, beteendevetare på Spelberoendes förening i Göteborg. Spelare spelar av olika anledningar - att må bra, att få status eller för att fly in i spelet.
– De som kommer till mig har sett de negativa effekterna av spelande. Det tär på relationer, man kommer efter i skolan, balansen i livet blir lidande.
När hon pratar med ungdomar som sökt sig till föreningen, så tittar hon mycket på hur deras liv, hälsa och relationer ser ut i övrigt.
– Vi är inte ute efter att ta bort spelandet, vi vill lägga till annat, sade Tarja Larsson.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen