Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Glesbygden behöver invandrarna

Arbetsförmedlingen spår att glesbygden kan tappa nästan en tredjedel av sin arbetsföra befolkning till år 2030. Hoppet står till invandrarna.

Glesbygden fortsätter att tappa befolkning. Arkivbild.Bild: Helena Landstedt/TT
Globaliseringen leder till att den internationella konkurrensen ökar, och de specialiserade jobben finns framför allt i storstäderna. Det gör att trenden med att allt fler flyttar till storstan väntas fortsätta och dessutom tillta.
I medelstora och små kommuner beräknas 17 procent av arbetskraften ha flyttat mellan åren 2000 och 2030. I glesbygdskommuner beräknar man tappet till 28 procent, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen om globaliseringens effekter på svensk arbetsmarknad.
– Det kommer att bli allt svårare att hitta arbetskraft, framför allt inom välfärdssektorn, säger en av utredarna Torbjörn Israelsson till TT.
Bristen på arbetskraft kommer att gälla inom de flesta sektorer.
– Företag som inte får tag på arbetskraft riskerar att flytta, säger Israelsson.
Lösningen är att de utrikes födda i betydligt högre utsträckning förmås att stanna kvar eller flytta till mindre orter. I dag hamnar mång av de asylsökande på många mindre orter ute i landet – till en början.
– Men i slutändan hamnar de ofta i de större städerna, säger Israelsson.
På sikt hotas ytterst livet på landsbygden.
– Tittar man framåt blir det tufft, säger Israelsson.

Fakta: Fyller på arbetskraften

Sedan 2008 fram till 2015 har antalet inrikes födda i yrkesverksam ålder minskat med 130 000 personer eller cirka 22 000 per år.
Mellan åren 2000 och 2015 har samtidigt de utrikes födda fyllt på den yrkesverksamma befolkningen med 30 000 per år, med en tilltagande takt från 2006, och de tilltagande flyktingströmmarna lär öka den takten ytterligare.
Källa: Arbetsförmedlingen
Gå till toppen