Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Olle Lönnaeus: Birgitta Ohlsson gick segrande ur maktkampen med Jan Björklund

Kravliberalernas attack mot Birgitta Ohlsson är ett tydligt bevis på att Liberalerna är splittrade och i djup kris.
På onsdagen utkämpade partiet en maktkamp inför öppen ridå.
I över sju timmar satt rikdagsgruppen inlåst i krismöte. Till slut kom partisekreteraren Maria Arnholm ut och meddelade att Birgitta Ohlsson – trots avgångskraven – behåller sina viktigaste uppdrag.
Hon förblir Liberalernas utrikespolitiska talesperson – och hon sitter kvar i partistyrelsens högsta ledning. Att hon lämnar riksdagsgruppens styrelse spelar ingen större roll.
Därmed gick Birgitta Ohlsson – åtminstone för dagen – segrande ur en maktkamp med Jan Björklund.
Liberalerna (tidigare Folkpartiet) har länge varit delade i en socialliberal falang och en mer kravliberal. Birgitta Ohlsson är förgrundsfigur i den första. Jan Björklund i den andra.
I alla spekulationer om efterträdare till Björklund på senare tid har Birgitta Ohlsson – som var EU-minister i alliansregeringen – hamnat högst på listan. Men hennes fiender ser henne som en irriterande solospelare som sätter sig själv före partiet.
Jan Björklund har vill profilera partiet i kravliberal riktning. Det är mycket Nato, kärnkraft, ordning och reda i skolan – och en flyktingpolitik som känns främmande för många socialliberaler.
Samtidigt går L uselt i opinionen. Bara runt 4-5 procent i de senaste väljarbarometrarna.
I det läget har Birgitta Ohlssons ständiga avsteg från partilinjen blivit ett uppenbart irritationsmoment för kretsen kring Jan Björklund.
Maktkampen blossade upp på onsdagsmorgonen när två tunga liberaler krävde att Birgitta Ohlsson skulle avgå från partistyrelsen: Anna Starbrink och Höganäspolitikern Tina Acketoft, som är vice ordförande i riksdagsgruppen.
"Jag skulle vilja påstå att måttet är rågat för de flesta av oss som inte har något förtroende för Birgitta Ohlsson", sade Acketoft.
Det som utlöst avgångskravet är att Ohlsson två gånger på kort tid gått i polemik med Jan Björklund.
Först sågade hon partiledarens utspel om att regeringen bör bjuda in SD till blocköverskridande samtal.
Därefter uttalade hon sig mot partilinjen om stopp för religiösa friskolor.
Men det är långt ifrån första gången Birgitta Ohlsson vägrat vika sig för partipiskan. I juni var hon den enda i partiet som röstade emot de skärpta asylreglerna som Liberalerna, Moderaterna och Centern gjort upp med regeringen om.
Och redan 2008 lade hon ner sin röst när den kontroversiella FRA-lagen behandlades i riksdagen.
Efter attacken på onsdagsmorgonen positionerade sig en rad liberaler runt om i landet: För eller emot Birgitta Ohlsson.
En av dem som instämde i avgångskravet var Gilbert Tribo, gruppledare för L i Region Skåne: "Sitter man i partiets yttersta ledning får man gilla de beslut som fattas eller ta sitt pick och pack och gå."
Men Ohlsson fick snabbt stöd från en rad profilerade liberaler: EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och EU-kommissionären Cecilia Malmöström.
Birgitta Ohlsson själv twittrade intensivt. Bland annat citerade hon Michelle Obama: "When they go low, we go high".
Ungdomsförbundet LUF backade upp henne. Och förra partiledaren Maria Leissner skrev på Facebook: "Det kan inte vara möjligt att den fria debatten är avskaffad i Folkpartiets riksdagsgrupp och partiledning!"
Därmed stod det klart att den kravliberala falangen underskattat stödet för Birgitta Ohlsson. Kanske hade de glömt bort att hon i senaste valet fick nästan dubbelt så många personvalskryss som Jan Björklund.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen