Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lundabarn stoppas från att spela på konsertflygel

Lunds unga pianister får inte spela på stadens konsertflygel. Flygeln, en Steinway D, anses för värdefull. – Trams, säger konsertpianisten Hans Pålsson om beslutet.

Inga unga får spela på stadens konsertflygel, enligt kommunens regelverk.Bild: Ingemar D Kristiansen
I stället för att framföra klassiska pianostycken på en Steinway under kulturnattskonserten nu på lördag, hänvisas de unga musikerna från Limus musikskola till en flygel byggd 1915.
– Lund skämmer ut sig totalt, säger skolans ledare Gabriele Katthän.
– Flygeln är ett verktyg som ska användas. Den går inte sönder bara för att barn och ungdomar använder den. Vi har ju dessutom fått använda den tidigare, både på Kulturnätter och våra egna konserter.
Beskedet att barnen inte får spela på konsertflygeln, värd drygt 800 000 kronor, framfördes i ett mejl från Lunds kommun: "Ni kommer dock inte ha möjlighet att använda den önskade flygeln då den endast är avsedd för professionella konsertpianister".
I stället hänvisas eleverna till en betydligt äldre flygel som enligt Gabriele Katthän är "slutspelad".
– Den är hundra år gammal, skadad och fungerar inte trots flera repararationer, säger hon.
Gabriele Katthän undrar hur många gånger om året proffspianister spelar på den värdefulla flygeln i Stadshallen. Hon frågar sig också varför kommunen investerar i en flygel när kommuninvånarna, som varit med och betalat den, inte får använda den.
– Konstmusiken befinner sig i en kris, allt färre barn och unga spelar klassiska instrument. I det läget stoppar Lund barn från att spela på en fin flygel. Beslutet är respektlöst mot alla unga som tar sitt musicerande på allvar.
Christian Halberg är tillförordnad kulturchef och rektor för Kulturskolan. Han försvarar beslutet att inte låta barnafingrar fara fram över Steinwaytangenterna.
– Instrumentet är väldigt dyrbart och fragilt. Varje år underhålls flygeln för betydande kostnader. Därför låter vi den bara användas vid professionella konserter eller av aktörer som hyr Stadshallen. När proffsmusiker som exempelvis Hans Pålsson ska spela på Steinwayn måste flygeln vara i exemplariskt skick, säger Christian Halberg.
Barn brukar inte heller tillåtas att använda annan ömtålig utrustning, påpekar kulturchefen.
– Det är alltid fantastiskt för barn att få uppleva det bästa. Men vi måste ha ett regelverk. Det innebär inte att barn är mindre värde, säger Halberg och understryker att regelverket också gäller Kulturskolan och inte bara Limus.
Beslutet är inte nytt utan har gällt sedan flygeln införskaffades, uppger Halberg.
– Enda undantaget var 2014 då flygeln redan var framkörd eftersom proffs spelat på det precis innan.
Lördagens konsert pågår i två timmar. Under den tiden kan knappast något hända Steinwayflygeln, menar konsertpianisten Matti Hirvonen.
– Ett instrument ska användas för att hålla sin standard. I stället har man bestämt att unga människor inte ska få tillgång till det bästa. Men snälla. Så dumt.
Konsertpianisten och professorn Hans Pålsson tycker att beslutet är "löjligt".
– En flygel blir bara bättre av att spelas på. Man ska vara restriktiv när det gäller genrer som pop och gospel då man bankar hårt på tangenterna. Limus elever spelar klassisk musik och det förstör inte flygeln. Det här är trams, säger han.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen