Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöfilmare satsar på långfilm – ska utmana Hollywood med alternativ barnfilm

Malmöregissören Goran Kapetanovic långfilmsdebuterar nu med ett äventyrsdrama för barn, där konflikter mellan två gäng rasar i en fantasistad. Temat är grupptryck och vad historielöshet kan göra med människor.

Malmöregissören Goran Kapetanovic.Bild: Valentin Ogneov
Filmen ”Krig”, med premiär under 2017, är en långfilm med manus författat av Jannik Tai Mosholt och regisserad av Malmöfilmaren Goran Kapetanovic, tidigare känd för bland annat sin film ”Kiruna-Kigali” och ”Min faster i Sarajevo”.
Finansiärer är bland annat Film i Skåne, SVT och dansk radio.
Just nu pågår casting och redan i november kommer inspelningen att börja i Malmö. Men filmen utspelar sig inte i Malmö, utan på en påhittad plats.
– Det är ett fantastiskt filmmanus och ett otroligt fint hantverk om ett väldigt viktigt ämne. Filmen är ett ganska psykologiskt ungdomsdrama och handlar om grupptryck och relationer, om hur vi leds till en krigssituation där grupper vänds mot varandra. Man får se hur enkelt det är att vända människor mot varandra om man inte har kunskap om historien, säger Goran Kapetanovic.
– Jag är glad över att kunna göra detta i Malmö och att inte behöva åka till Stockholm eller någon annanstans – att istället jobba med folk härifrån och samtidigt att arbeta i min hemstad.
Filmen riktar sig mot barn och ungdomar från 11 år och ambitionen är att ta ungdomar på allvar i deras egen värld.
– Vi vill skapa ett alternativ till alla Hollywoodfilmer och utmana konventionell barnfilm. Visst, det är ett allvarligt ämne, men det innehåller också en känsla av äventyr. Det är en sagovärld, det är som om ”Flugornas herre” möter ”De förlorade barnens stad”.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen