Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånsk restaurang kan bli årets krog

På torsdagen ska de nominerade till årets restauranggala avslöjas. Men Dygnet Runt hinner före och kan redan nu avslöja de nominerade. Fem skånska restauranger finns bland de med vinstchans.

Holy Smoke BBQ utanför Nyhamnsläge har två vinstchanser på Restauranggalan.Bild: Emil Langvad
Den 17 oktober hålls årets Restauranggala på Cirkus i Stockholm. Varje år delas det ut priser till landets bästa krögare i femton olika kategorier på galan som arrangeras av tidningen R&S (Restauranger & Storkök).
De nominerade kommer att avslöjas under torsdagen, men Dygnet Runt är såklart välinformerade och kan redan nu avslöja listan på de nominerade.
Som vanligt är det gott om skånska krogar bland de nominerade. I den tyngsta kategorin, Årets krog, står faktiskt bbq-restaurangen Holy Smoke BBQ i Bräcke utanför Nyhamnsläge på Kullahalvön som en av tre nominerade. Där tävlar de med välmeriterade Fäviken Magasinet i Järpen och hajpade Punk Royal i Stockholm.
I motiveringen står det följande om Holy Smoke BBQ: ”En institution och vallfärdsort har skapts vid skånska Bräcke. Här handlar grillning och rökning om folkbildning i rock’n’roll-takt. Det osar hett på en himmelsk nivå, tack vare de bästa råvarorna och väckelsemöten med de främsta grillmästarna som evangeliserar tekniker för grill och rök för både passionerade privatgrillare och proffskockar”.
Men Holy Smoke BBQ är även nominerade i klassen ”Årets smaksättare” och är därmed en av endast två restauranger med dubbla vinstchanser på galan.
I Malmö hittar vi två nominerade. I klassen ”Årets hållbara krog” är Moccasin Vin & Kaerlighet på Fersens väg en av de tre nominerade med en motivering som bland annat innehåller orden ”Lokalt fokus och odlarambitioner som gör att både goda råvaror och goda tankar spirar”.
Eva Gustafsson på Moccasin Vin & Kaerlighet.Bild: Håkan Röjder
I klassen ”Årets hälsokoncept” kommer salladsrestaurangen Holy Greens på Baltzarsgatan att vara en av de tre nominerade.
Hörte brygga i Skivarp kommer också att uppmärksammas på Restauranggalan. De är nämligen en av de tre nominerade i klassen ”Årets innovatör” med motiveringen ”De har syltat, saftat, inlagt, rökt, långkokt, bryggt och jäst, både för minskat svinn och för unika smaker och texturer. Hörte brygga skapar nya upplevelser av gamla tekniker. Det är framtiden”.
Även Lund har en nominerad restaurang under galan då Grands matsal på Grand Hotel är en av tre med vinstchanser i klassen ”Årets klassiker”.
Förra året vann Skåne tre priser på Restauranggalan. Bloom in the Park i Malmö utsågs till Årets krog, Vollmers vann i klassen ”Årets matsalsteam” och Petri Pumpa-legendaren Thomas Dreijing tilldelades galans hederpris.
Här är alla de nominerade inför Restauranggalan den 17 oktober:
Årets barkoncept: Bar Hommage (Stockholm), Toso (Göteborg) och Yuc! (Stockholm).
Årets hållbara krog: Moccasin Vin & Kærlighet (Malmö), Restaurang volt (Stockholm) och Thörnströms kök (Göteborg)
Årets hälsokoncept: Holy Greens (Malmö), Le Nom (Stockholm) och Mother (Stockholm).
Årets innovatör: Hörte brygga (Skivarp), Fotografiskas bar (Stockholm) och nättjänsten Foodora.
Årets klassiker: Grands matsal på Grand Hotel (Lund), Grythyttans gästgivaregård (Grythyttan) och Restaurang Tennstopet (Stockholm).
Årets krog: Fäviken Magasinet (Järpen), Holy Smoke BBQ (Nyhamnsläge) och Punk Royal (Stockholm).
Årets kroginteriör: Brasseriet på Kungliga Operan (Stockholm), Restaurang Derelect (Stockholm) och Vita Amandi (Nässjö).
Årets krögare: Christian Hellberg, Anna Lallerstedt och Ulf Wagner.
Årets kulturrestaurang: Artipelag restaurang (Värmdö), Restaurang Hvita Hjorten på Läckö slott (Lidköping) och Restaurang Linnea på Astrid Lindgrens värld (Vimmerby).
Årets leverantör: Ekofisk, Johan i Hallen och Rational.
Årets matsalsteam: Operakällaren (Stockholm), Restaurang Agnes (Stockholm) och Thörnströms kök (Göteborg).
Årets smaksättare: Holy Smoke BBQ (Nyhamnsläge), Galleriet på Görvälns slott (Järfälla) och Teatern på Ringen Skanstull (Stockholm).
Årets framtidslöfte: Anton Husa, Fredrik Kristensen och Philip Olsson.
Håll koll på det skånska kroglivet – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen