Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart dags för litteraturrundan

Den 17 och 18 september är det för tredje året dags för Litteraturrundan. På programmet står bland annat högläsning av Björn Ranelid, ettordspoesi och flera nya boksläpp.

Stina Larsson är evenemangsansvarig på Litteraturrundan.Bild: Privat
På flera platser i Skåne, Småland och Blekinge hålls evenemang kopplade till kultur och litteratur i helgen. Stina Larsson, evenemangsansvarig på Litteraturrundan, berättar om evenemanget.
Vad är nytt i år?
– Det är en del. Dels att det är på sensommaren, det har legat på våren innan. Det är en period då det händer mycket i litteraturvärlden samtidigt, så vi ska utvärdera hur det påverkar evenemanget. Men vi har fått en hel del uppmärksamhet och ungefär lika många arrangörer som under förra året. Vi provar oss fram.
– I år har vi en lite yngre målgrupp och flera nya arrangemang som riktar sig till barn. På Poeten på hörnet i Malmö blir det till exempel barnbokskalas med läsning ur författarnas böcker, och även ett band ska spela. Det blir festligt och det tycker vi om.
– Sen är vi extra glada över att vi även har ett evenemang uppe i Växjö i år, att området sträcker sig över Skåne, Blekinge och Småland. Det är ett ganska stort område.
Finns det något tema i år?
– I år har vi valt att inte ha något tema, det är roligt om det finns något för alla. Men vi ser gärna att det är en yngre målgrupp. Det är viktigt för det uppdrag som jag tycker att alla som håller på med litteratur har, att sprida inte bara läskunnighet utan också läsvana – en nyfikenhet för kulturen och litteraturen.
Varför gör ni detta?
– Vi gör detta bland annat för att skapa en arena mellan författare och läsare. Ofta håller man till på caféer eller hemma, att man gör det enkelt men ändå tillgängligt. Det gör mycket för författarna att få den kontakten, lika mycket som det ger publiken ett värde i att upptäcka nya böcker. En hel del av arrangemangen är även ett samarbete med musiker eller dramatiker. Det kan vara ett sätt för en ovan läsare att hitta in i läsandet.
– På en del av arrangemangen så spelar de in till podradio, framförallt på Garaget i Malmö. Mina egna döttrar lyssnar lika mycket på podradio som de läser, och då kan man väcka nyfikenhet för något man annars inte brukar göra.
Hur många besökare väntar ni er?
– Vi har ganska så många besökare på vår Facebooksida och förra året hade vi runt 3500 besökare. Det tycker vi är bra, det är väldigt blandat vad författarna vill ha. Öppnar man sin lägenhet för allmänheten vill man kanske inte ha så många som kommer.
Se hela programmet här.
Gå till toppen