Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges första förpackningsfria butik öppnar i Malmö saluhall

Sveriges första förpackningsfria butik öppnar i Malmö i höst. Gram Malmö ska sälja pasta, ris, tvättmedel, kryddor och annat i lösvikt i Malmö saluhall.

Så här ser behållarna ut som kommer att användas på Gram Malmö.
Trenden med förpackningsfria lösviktsbutiker har gått över hela Europa. Viljan att minska sitt eget avfall har gjort att det har öppnat renodlade lösviktsbutiker i både Berlin och Paris. Häromeckan öppnade butiken Løs på Vesterbro i Köpenhamn, vilket Sydsvenskan skrev om här.
Nu kommer vågen även till Malmö. Rowan Drury flyttade från Storbritannien till Malmö för åtta år sedan och jobbar som copywriter. Under en längre tid har hon själv försökt reducera sitt avfall.
– Jag funderade allt mer på hur jag kunde ändra min livsstil för att minska avfallet. Jag insåg att jag var tvungen att ändra mina konsumtionsvanor. Då upptäckte jag lösviktsbutikerna som fanns i Berlin och Paris, berättar Rowan Drury.
Snart hade hon tanken att starta en liknande butik i Malmö eftersom Malmö är ”en fantastiskt vibrerande stad med stort intresse för hållbarhet”. Namnet blev Gram Malmö.
Rowan Drury i det som ska bli Gram Malmös utrymme i Malmö saluhall.Bild: Nina Karyd.
Först tittade hon på lokaler runtom i staden och funderade på en lokal vid Davidshall, men sen kom hon i kontakt med syskonen Karyd som ska öppna Malmö saluhall i november. Och då var beslutet lätt.
– Malmö saluhall kommer att bli ett fantastiskt ställe, men det passar också väl in i Gram Malmös filosofi. I saluhallen kommer folk att kunna gå och handla ost, kött och fisk i lösvikt.
– Dessutom behöver det här sättet att handla, i lösvikt utan förpackningar, bli mer normaliserat. Om vi hade skaffat en egen butik på stan så hade vi stått helt själva och det hade krävts mer för folk att komma till oss. Genom att vi öppnar i saluhallen så kommer det att bli mer mainstream, säger Rowan Drury.
180 olika produkter kommer hon att sälja i Gram Malmös tolv kvadratmeter stora butik. Det kommer att bli pasta, ris, mjöl, bönor, linser, kakao, bakpulver, olja, vinäger, tvättmedel, diskmedel och mycket annat. Allt i hängande behållare som gör att man kan ta med sig sin egen burk, fylla på och betala i lösvikt.
– Många tror att det blir ohygienskt med lösviktsförsäljning, men eftersom vi har den här sortens behållare så kan ingen komma i kontakt med själva varorna. Så det är superhygieniskt, säger Rowan Drury.
För den som inte har med sig någon förpackning, så kommer man att kunna köpa papperspåsar eller glasburkar som man sedan kan återanvända.
På Gram Malmö kommer det att vara fokus på torra varor som bönor, linser, pasta, ris, men även tvättmedel, diskmedel, olja och vinäger.
Martin Karyd på Malmö saluhall är glad över nytillskottet.
– Gram Malmö är ett fantastiskt koncept för att komplettera hela matkassetanken. Nu slipper man ta bilen till Ica för att komplettera. Dessutom har de ett härligt miljötänk och bra råvaror.
Hur många aktörer kvarstår nu att hitta innan Saluhallen är full?
– Det här är nummer 16 av 19. Så vi har pågående diskussioner kring de sista tre. Vi har pratat om choklad, glass, takeawaydesserter, asiatisk livs och spansk deli, men vi har inte satt ner foten än, säger Martin Karyd.
Malmö saluhall öppnar den 11 november.
Håll koll på Malmös stadsliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen