Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

De tränar sig i civilkurage

Det går att träna upp sin civilkurage. Därför anordnas nu en gratiskurs för rådiga ingripanden. Deltagarna får veta hur de bör agera i olika lägen för att inte förvärra en laddad situation.

Sex stolar står formade i en ring. Till källarlokalen i Sofielund har fyra personer sökt sig för att träna sig i civilkurage.
Frida Ekerlund och Jens Morlander heter civilkuragetränarna som bjudit in till utbildning.
– Många tänker ofta "Varför gjorde jag inget!" Civilkurage måste tränas för att kunna appliceras i skarpt läge, säger Frida Ekerlund.
Just i kväll är temat "första dagen på nya jobbet". Genom rollspel övar de fyra deltagarna olika tekniker för att ingripa.
– Man behöver sällan ingripa fysiskt. I stället kan man försöka skapa en ny situation, säger Jens Morlander.
Andrea Hofmann von Baltenau baxnar under ett övningsmoment.Bild: Lars Brundin
I en första övning upptäcker en person som är ny på jobbet att det på arbetsplatsen finns grupper där inte alla välkomnas. Det gäller för denne att förändra situationen genom att söka upp en av de informella gruppledarna för att be om goda råd.
Efter övningen går tränarna och deltagarna igenom hur "rådgivartekniken" fungerade.
– Det finns något avväpnande i att någon går fram och förklarar att de har tillit till mig, säger Ulrika Selring.
– Det var svårt. Problemen bollades hela tiden tillbaka till mig så fort jag bad om råd, säger Isabelle Johansson.
I en andra övning ska deltagarna be någon som ständigt är sen till möten att ge egna förslag på en lösning. Här gäller det att inte mästra någon annan, utan att överlåta lösningen till den som är problemet.
Kurs i civilkurage. Teknikerna för att ingripa är fler än du tror.Bild: Lars Brundin
I en tredje övning ska deltagarna hantera en situation där en arbetskamrat blir "exotifierad", det vill säga utsatt för välvillig rasism.
Andrea Hofmann von Baltenau baxnar när Ulrika Selring i övningssamtalet utgår från att hon gillar kryddstark mat och dunkande trumrytmer.
– Jag blev ställd. Hur ska jag behöva känna inför det här? säger Andrea efteråt.
Ulrika säger sig ha "blivit fördummad på ett snyggt sätt" sedan en annan deltagare ironiserat över att hon nog gillar dragspelsmusik.
Syftet med civilkurageträningen är att öva olika sätt att ändra förutsättningarna när förtryck pågår. Det finns olika tekniker för att "rollomvandla den utsatte" eller "bjuda in problemet att bli en del av lösningen".
Övningarna i att ingripa går mer ut på att argumentera på rätt sätt än att ingripa fysiskt.Bild: Lars Brundin
Andrea Hofmann von Baltenau har två år kvar på sina studier för att bli gymnasielärare. Hon tror hon kan få nytta av träningen i sin framtida lärarroll.
– Sådana här övningar kan vara extremt viktiga. Det händer så många grejer i skolan och i klassrummen. En lärare gör ständiga maktingripanden. Och nu vet jag att jag kan agera på så många olika sätt, säger hon.
– På lärarutbildningen finns det ju ingen träning alls i konflikthantering – trots att det för alla lärare är en viktig del av yrket.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen