Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-presidenten kritisk mot Löfvens öppenhet mot flyktingar

EU:s president Donald Tusk anklagar i ett brev de ledare som likt Stefan Löfven propagerat för öppenhet mot flyktingar för att vara "politiskt korrekta".
Nu måste EU istället göra allt för att "skydda unionens yttre gräns."

Statsminister Stefan Löfven (S) och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk under en gemensam pressträff på Rosenbad.Bild: Marcus Ericsson/TT
Ett år efter att den akuta flyktingkrisen nådde Europa samlas EU:s stats- och regeringschefer på fredagen för ett toppmöte i Bratislava.
På dagordningen står EU:s framtid.
Vad ska ske efter Brexit? Och framförallt: Hur ska EU hantera flyktingkrisen?
Inför mötet har EU-presidenten Donald Tusk skickat ett brev till de inbjudna regeringscheferna – däribland Stefan Löfven.
Brevet präglas av ett mycket hårt tonläge. Tusk skriver ingenting om Europas ansvar för att hjälpa flyktingar från Syrien och andra krigshärdar. Desto mer om att EU nu måste stänga gränser för att skydda sig mot ett kaos likt hösten 2015.
”Vi har ingen tid att förlora. Bratislava måste bli en vändpunkt i fråga om skyddet av unionens yttre gräns”.
Tusk hävdar också att förra höstens kaos, då Europas medborgare såg "bilder på hundratusentals människor som rörde sig över kontinenten utan kontroll", skapade en känsla av hot.
I brevet riktar Tusk skarp kritik mot de EU-ledare som allt för länge propagerade för öppenhet. Ingen nämns med namn. Men Stefan Löfven var ju en av dem som tydligast profilerade sig. I ett uppmärksammat tal på Medborgarplatsen i Stockholm lovade han: "Mitt Europa bygger inga murar!"
Nu skriver Tusk att EU:s oroliga medborgare fick vänta allt för länge på att EU-lederna stoppade flyktingströmmen, bland annat genom att stänga den västra Balkanrutten genom ett avtal med Turkiet.
"Istället fick de (EU-medborgarna) allt för ofta höra politiskt korrekta uttalanden om att Europa inte får bli ett fort, utan måste förbli öppet", skriver Donald Tusk.
Han tillägger att senfärdigheten med att hejda flyktingströmmen "försvagade medborgarnas förtroende för sina regeringar". Det förtroendet kan bara byggas upp igen om EU "skyddar sin yttre gräns".
Donald Tusks brev speglar tydligt hur stämningarna på ett år ändrats vad gäller flyktingkrisen. I september i fjor var Stefan Löfven och Angela Merkel Europas hjältar. Nu beskrivs de som de som svek.
Bild: GIANNI RUSSO
Det är en samling tilltufsade ledare från 27 EU-stater som samlas på toppmötet i Bratislava. Efter Storbritanniens beslut att lämna EU och efter förra höstens flyktingkaos har stödet för högerpopulistiska partier ökat– och tilltron till de etablerade minskat.
Stefan Löfven har tillsammans med Angela Merkel drivit på för att EU ska enas om ett permanent kvotsystem för att fördela flyktingar mellan sig. Både statsministern och migrationsminister Morgan Johansson har sagt att ett solidariskt system i EU är en förutsättning för att Sverige ska kunna återgå till en generösare asylpolitik efter skärpningen i november – då regeringen införde tillfälliga uppehållstilstånd, ID-kontroller och hårdare regler för familjeåterförening.
– Vi måste skapa ett EU som tar gemensamt ansvar för flyktingsituationen, sade Löfven när han på torsdagen frågades ut i EU-nämnden.
Men möjligheten att få ett kvotsystem att fungera tycks allt mindre. Av de 160 000 flyktingar som EU redan beslutat omfördela från Italien och Grekland har bara några tusen fått chansen att resa vidare.
Orsaken är att en stor del av EU-länderna helt enkelt inte vill ta emot asylsökande.
När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdagen höll ett linjetal i Bryssel lät han uppgiven.
– Solidaritet måste vara frivillig.
På agendan i Bryssel står EU:s flyktingavtal med Turkiet. Det ingicks i våras och ledde till att människosmugglingen och flyktingströmmen från Turkiet till Grekland hejdades.
Avtalet innebär ett slags byteshandel med människor: Alla "irreguljära migranter" som tar sig till grekiska öar återförs till Turkiet. För varje syrier som skickas tillbaka åtar sig EU att ta emot en annan syrier från ett flyktingläger i Turkiet.
Avtalet har kritisderats hårt av Amnesty och andra människorättsgrupper, eftersom Turkiet inte anses vara ett säkert asylland. Tusentals flyktingar har skickats tillbaka in i krigets Syrien.
Men nu hotas avtalet. Turkiet har krävt visumfrihet till EU för sina medborgare och att medlemsförhandlingarna med unionen påskyndas. Eftersom det inte blivit verklighet har president Tayyip Erdogan hotat säga upp avtalet.
En följd av att västra Balkanrutten stängts har blivit att den livsfarliga båttrafiken från Libyen istället tilltagit . Hittills i år har 3 207 män, kvinnor och barn drunknat i Medelhavet när de försökt ta sig till Europa – långt fler än i fjor.
När det gäller EU:s ekonomiska framtid vill krisdrabbade Italien och Grekland lätta på budgetkraven i unionens stabilitetspakt. Det säger Sverige bestämt nej till.
Andra länder med Frankrike i spetsen vill att EU ska gå vidare efter Brexit med mer federalism och en gemensam militärstyrka. Sådana tankar tänker Sverige stoppa.
– Vi är tydliga med att vi inte stödjer tankar på en gemensam EU-armé, sade Stefan Löfven i EU-nämnden.
Gå till toppen