Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Internationell poesifestival intar Moriska paviljongen

För andra gången arrangeras ”Poesi o Rama” av Modern Art Teatergrupp i Malmö, den här gången mellan den 16 och 17 september.

Kristin Lidgren på Modern Art Teatergrupp.Bild: Privat
Projektledare och producent för poesifestivalen är Kristin Lidgren på Modern Art Teatergrupp.
Berätta, vad är ”Poesi och Rama”?
– Festivalen är tillägnad den första poeten Enheduanna. Poeter kommer från bland annat Indien, England, USA, Bahrain, Iran och Irak och ska läsa upp sina dikter på Moriskan.
– Det är andra gången som vi arrangerar detta, och i år har vi gett festivalen temat ”frihet”, men det får poeterna tolka hur de vill. Tidigare har det varit motstånd och revolution. Sedan har vi även svenska poeter som deltar. Det blir musik, poesi, dans och konst under två dagar, bland annat en filmprojicering om författaren och förläggaren Bo Cavefors.
Vem var Enheduanna?
– Hon var en väldigt bra poet, verksam i de södra delarna av det nuvarande Irak 2285 före Kristus – så glöm alla antika greker och så vidare. Forskning har kommit fram till att hon var och är den första som skrev dikt, och gjorde på så vis upphov till dikten. Hon skrev väldigt öppet om kärlek och sexualitet, vilket var en hyllning till den sumeriske gudinnan Inanna
– Förra året var festivalen tillägnad Tomas Tranströmer.
Gå till toppen