Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljontals flyktingbarn utan skola

Nästan fyra miljoner flyktingbarn saknar en skola att gå till, varnar FN som efterlyser en internationell insats för att få tillbaka barnen i skolbänkarna.

Syriska barn pysslar i ett flyktingläger i Zaatari, Jordanien. Enligt en ny FN-rapport saknar 3,7 miljoner flyktingbarn tillgång till skola. Arkivbild.Bild: Meek, Tore, NTB Scanpix/TT
I en rapport som släpptes på torsdagen konstaterades att hela 3,7 miljoner av världens runt 6 miljoner flyktingbarn världen över inte går i skolan.
"Samtidigt som det internationella samfundet överväger hur flyktingkrisen ska hanteras på bästa sätt, är det nödvändigt att vi tänker bortom grundläggande överlevnad", sade FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i redovisningen som föregår FN-toppmötet om flyktingar och migranter den 19 september i New York – det första i sitt slag.
Grandi påpekade också att flyktingars exil i snitt pågår i 20 år, "mer än en hel barndom".
En jämförelse mellan flyktingorganet UNHCR:s siffror på flyktingbarns skolgång och utbildningsorganet Unesco:s visar att endast 50 procent av världens flyktingbarn har tillgång till grundskola medan det globala snittet är 90 procent.
Förutom en stor ökning i antalet flyktingar är en bidragande faktor att majoriteten av dem befinner sig i utvecklingsländer som redan från början har problem i utbildningssystemen.
Kriget i Syrien har också visat hur snabbt det kan gå att vända en positiv trend i motsatt riktning. Innan konflikten inleddes för fem och ett halvt år sedan gick 94 procent av de syriska barnen i grundskolan och högstadiet. I juni i år var det bara 60 procent, enligt FN:s beräkningar.

Fakta:

Över hälften av världens flyktingbarn som inte går i skola är koncentrerade till sju länder:
Tchad, Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Libanon, Pakistan och Turkiet.
Medan antalet flyktingar i skolålder under 2010-talet låg på en relativt stabil nivå, runt 3,5 miljoner, har antalet ökat årligen med cirka 600 000 sedan år 2011.
Källa: UNHCR
Gå till toppen