Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu öppnar Råbysjön och Råby sjöpark

På lördag invigs Lunds nya sjö och park, Råbysjön och Råby sjöpark, med musik från en båt i sjön, clownbesök och tipsrunda.

På träsoffor kan Lundaborna ta igen sig.Bild: Ingemar D Kristiansen
Måsarna har redan hittat till den 2,5 hektar stora Råbysjön. Fåglarna flyger lågt över den soldränkta vattenytan, några simmar lugnt omkring i det klara vattnet.
Måsarna har redan hittat till Lunds nya sjö.Bild: Ingemar D Kristiansen
Efter lördagens invigning är det fritt fram även för Lundabor att spatsera eller jogga utmed Lunds nya strandpromenad, en 1,5 kilometer lång slinga runt sjön. I närheten finns utegym, grillplats och sittplatser att slå sig ner på.
Sjön är en reservoar för spillvatten.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den som vill ta sig ett dopp i sjön avrådes bestämt, Råbysjön är ingen badsjö utan ett dagvattenmagasin vars främsta uppgift är att rena och fördröja dagvatten. På så vis förbättras vattenkvaliten i Höje å, samtidigt som översvämningsrisken minskar.
Den nya sjön och parken utgör ett eget ekosystem och ska bli en fin och välkomnande miljö för växter, fåglar och insekter. Nästa år kommer det att finnas hagar med betande djur och en slåtteräng med blommor och högt gräs.
Markus Larsson fogar sittplatserna.Bild: Ingemar D Kristiansen
In i det sista fejas det på kajpromenaden.
- Klart vi blir färdiga i tid, säger arbetsledaren Markus Larsson, medan han fogar sittplatserna.
Kommunalråd Anders Almgren (S) och Lena Fällström (S), vice ordförande i VA Syds förbundsstyrelsen, inviger inte bara sjön och parken utan även konstnären Gunilla Bandolins konstnärliga utsmyckning vid sjön. Tallriken heter hennes naturkonstverk och består av gräsklädda cirklar i olika nivåer.
Inte långt bort från sjön ligger Lunds nya stadsdel, Södra Råbylund, som ska hysa 2 000 boende. En del av de nya bostäderna utlovas med sjöutsikt.
Gå till toppen