Kultur

Skogen bakom träden

Pär Thörn har samlat tio års dikter och texter i en bok. Han är en av vårt komplexa och snabbt föränderliga samhälles främsta uttolkare, skriver Bengt Adlers.

Pär Thörn.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Pär Thörn: Vattna vargen. Diskret förlag.

Att öppna en ny bok av Pär Thörn får mig att tänka på barndomens julklappar. Hårda paket och mjuka paket. Ibland mjuka saker i hårda paket och hårda saker i mjuka. Pär Thörns böcker får mig att känna förväntan och förundran för oförutsägbarheten är märkbart närvarande. Vi kan mötas av påståenden och självklarheter men alltid levererade ur ett oväntat håll och inte sällan med en finurlig skruv. Humorn ligger på lur men är aldrig ett självändamål och gör läsandet till en fest.
Människans förändringar har gränslös räckvidd.
Människans husdjur valdes ursprungligen för att de var användbara och villigt fortplantade sig i fångenskap.
Människans okunnighet om lagarna för variationen är skriande stor.
Människan kan inte ens i ett fall på hundra ange någon orsak.
"Vattna vargen" är inte ny till innehållet. Texterna, med något undantag, är publicerade tidigare mellan 2007 och 2016 men i olika sammanhang som i programhäften, tidskrifter och på kultursidor. Det är en välgärning att ha fört samman dessa texter så att de kommer inom synhåll. Varje nedslag känns oumbärligt i Pär Thörns digra och generösa verklista och det är framför allt som poet han firar triumfer. Dikterna kan vara konkreta men också berättelser med patafysiska kullerbyttor.
Han kommer att bli avklädd.
Han kommer att bli bakbunden.
Han kommer att dumpas i utkanten av en granskog.
Han kommer slutligen att hittas av en förskollärare som har händerna fulla av kottar.
Pär Thörn är en av vårt komplexa och snabbt föränderliga samhälles främsta uttolkare. Med stor frenesi och passion spottar han ur sig ord och meningar med vilka han impregnerar läsaren. Det samtidigt reducerade språket gör verkligheten mer begriplig. Plötsligt ser man skogen när Pär Thörn fällt träden. Men det gäller som läsare att hålla koncentrationen uppe, väga orden, annars kan man gå vilse i skogen.
Banalbalanseringen kan ibland vara hisnande och djupt mänsklig. Ofta är han engagerad i arbetets villkor och orättvisor. Det är kanske därför vi känner igen oss i varat och att vi gärna omfamnas av den stora trygga skogen.
Pär Thörn är också ljudkonstnär och elektronmusiker. Det är förmodligen därför han så träffsäkert och välvalt placerar ord intill eller efter varandra. Ordens klanger genljuder över boksidorna på ett genialt sätt. Upplevelsen stegras av att läsa högt eller att lyssna till texterna.
Detta
är
döden, detta är vad
ni dör
av: blått och grönt, grönt och
blått. Snön
virvlar torr, den fångar ett mörker
natten ännu
Bokens texter är både av det hårda och mjuka slaget. Prosa varvas med poesi. Titlarna firar triumfer. "Betyder knackningen att man har besök?" eller "Det är mycket svårt att överblicka de totala konsekvenserna av ens handlande". Ja, det är med ett leende på läpparna jag packar min resväska för en vistelse i ensligheten. Förutom gummistövlar och flytväst är det "Vattna vargen" som först tar plats i kofferten.
drick tärningarna
drick vilan
nå hjärtat
kroka medmänniskan
fly blicken
vattna vargen
förinta djurlivet
vänta döden
använd tiden
Gå till toppen