Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Yrkesliv med ideliga skiften

Produktionsledare, kommunikatör, filmpedagog i Zambia. I Lina Lindes yrkesliv är temat variation. Närmast håller hon i några trådar på dokumentärfilmfestivalen Nordisk panorama som drar igång i morgon.

Ett av Lina Lindes tips på Nordisk panorama är filmen Speglingar av Sara Broos: ”Jag har gått manusutbildningen hon grundade på Broby grafiska och gillade hennes förra dokumentär, 'För dig naken', väldigt mycket”.Bild: Lars Dareberg
Lina Linde har tidigare haft en längre tjänst som kommunikatör för dokumentärfilmfestivalen Nordisk panorama. I år, som platsansvarig, sköter hon ruljansen på Grand i Malmö, en av mötesplatserna. Här kan den nyfikne kvista förbi under lunchen och få inblick i hur man gör en animation med hjälp av kamera och urklippta pappersfigurer.
Att bara jobba som kommunikatör gjorde Lina Linde lite trött på sig själv.
– Man måste hela tiden vara utåtriktad. Jag gillar korta uppdrag där kommunikation är en del, men helst vill jag jobba i projekt där jag är med i processen från början till slut.
Lina Linde jobbar hårt i korta intensiva perioder och vet inte alltid vad som väntar nästa månad, varken i plånboken eller arbetsmässigt. Sedan tio år driver hon sitt eget företag och med ett ständigt växande kontaktnät.
Livsstil eller skräckscenario?
– Jag kände mig stressad de första sex åren. Nu har jag hittat en balans och har lärt mig att ta betalt, att tacka nej och att vara ledig. Jag försöker också göra ett eget kreativt projekt varje år.
Det senaste var ett filmprojekt med skolbarn i Zambia för att motverka det stigma det medför att få en hiv-diagnos.
– Ungefär sjutton procent i landet bär på viruset, men mörkertalet är stort. Behandling finns men alla testar sig inte.
I sommarhar Lina Linde varit produktionsledare för en skräckfilm för barn, "Rum 213", som bygger på Ingelin Angerborns populära bok med samma namn. Inspelningen skedde under sex sommarveckor vid herrgården Stureholm utanför Ängelholm, förvandlad till kollo där det händer mystiska ting.
– De tre tjejerna som spelar huvudkaraktärerna är fantastiskt duktiga, säger Lina Linde och berättar om ett ovanligt sätt att hitta en skådespelare.
– Filmens spöke hittade vi genom en tävling på Instagram.
En fråga som hon har brottats med är hur man lockar barn till biosalongen när en fräck affisch eller trailer inte förslår vidare långt.
Svaret är interaktion med den tänkta publiken
– Vi försöker skapa en värld kring filmen och få fram den kreativitet som kommer när man utforskar något som man inte vet något om: Hur ser spöken egentligen ut?
Lina Linde är definitivt ingen nödbedd biobesökare. En av de senare sedda filmerna var Ghostbusters med kvinnliga spökjägare.
– Stämningen i salongen var bara den värd biljettpengarna och energin efteråt räckte i flera dagar. Jag älskar att se film med andra.
Nästa projekt i pipelinen kombinerar två intressen: Film och brädåkning. Det sistnämnda började hon med i hyfsat mogen ålder.
– Jag vågade inte börja förrän jag fyllde trettio. Framöver ska jag producera en skejtfilmfestival för regionmuseet i Kristianstad.

Lina Linde

Aktuell: Platsansvarig på Grand i Malmö under dokumentärfilmfestivalen Nordisk panorama 16–21 september.
Bor: I Malmö.
Gör: Kreativ producent, manusförfattare, kommunikatör …
Fritid: Skejtar med Tösabidarna, reser, träffar vänner.
Bäst med Nordisk panorama: ”Bra mötesplats. Den intima stämningen är fördelaktig för branschen.”
Festivaltips: Animation for dummies, workshop öppen för alla som vill prova på att göra en enkel cut out animation. Filmen Speglingar av Sara Broos.
Gå till toppen