Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dragkampen om Haldex – därför haglar buden över Landskronabolaget

Nyligen höjde tyska Knorr-Bremse sitt bud på Haldex som även har uppvaktats av andra storbolag på sistone. Kommer köpintresset som en blixt från klar himmel eller finns det logiska förklaringar till vurmen för Landskronaföretaget? Vi har tagit hjälp av finansanalytiker för att nyansera situationen.

Annette Örtegren och Ilir Vishaj, maskinoperatörer på Haldex i Landskrona.Bild: Jenny Leyman
1. Haldex utsatta position är attraktiv för andra spelare som ser en chans att växa med uppköp.
Före budgivningen hade Haldex aktie en ganska stor kursnedgång. Detta som en följd av ett antal negativa faktorer på kortare sikt. Bland annat har Landskronabolagets försäljning på den viktiga nordamerikanska marknaden fallit kraftigt. Haldex har dessutom tidigare varit inblandat i en stor återkallelse av produkter i Nordamerika, som har kostat mycket pengar och gjort att bolaget förlorat en del affärer med viktiga kunder. Sammanslaget har det lett till att vinsterna blivit lidande på kort sikt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen