Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmfestival, konserter och gratis surströmming – vi har listan för Malmöhelgen

Det händer mycket i Malmö i helgen – dunka-dunka, stinky-stinky och annat snurrisnurr. Ge dig ut i höstmörkret med Dygnet runts fylliga helglista som lykta.

På lördag kan man få sig lite gratis surströmming till livs på Emporias tak.Bild: Ove Jonsson
För den som vill ha roligt i helgen så har vi samlat nöjeshelgens smultron i en enda lång lista. Det händer mycket i Malmö – det är bara att ta för sig.

Fredagen den 16 september

* Se Peter Sunde presentera Snowden-premiären! På fredag är det premiär för Oliver Stones film ”Snowden” på landets biografer. Filmen om hur en CIA-anställd blev världens mest jagade man kommer att på Panora presenteras av The Pirate Bay-grundaren Peter Sunde. Läs mer här.
* Var med och invig filmfestivalen Nordisk Panorama! Det blir stor invigningsfest på Slagthuset på fredagen. Filmen ”Magnus” om den norske schackspelaren och världsstjärnan Magnus Carlsen blir festivalens premiärfilm och dansprojektet ”Dance across borders” framförs. DJ Cleva spelar skivor efteråt. Men framför allt blir det mängder av fantastiska filmer på Malmös biografer under den kommande veckan. Läs mer här och här.
* Upplev poesifestivalen Poesi O Rama! Den internationella poesifestivalen Poesi O Rama har bjudit in poeter från Storbritannien, USA, Irak, Indien och flera andra länder till Moriskan. I två dagar ska de hylla det mångkulturella Malmö och det blir poesi, film, dans och musik. Läs mer här.
* Lyssna på säsongens första MSO-konsert! På fredagskvällen drar Malmö symfoniorkester igång sitt säsongsprogram med Carl Orffs ”Carmina Burana” i Malmö Lives konsertsal. Konserten ges även på lördagen. Läs mer här.
* Bli smartare på Mobility Week Malmö! Vad sägs om heldagskonferens på temat ”Smart mobilitet – stark ekonomi”? Fritt inträde, men begränsat antal platser för att lyssna på författaren Per Grankvist, kommunalrådet Märta Stenevi och många andra. Efteråt blir det mingel med Urban Drinks. Läs mer här.
Men det blir också på fredagen premiär för föreställningen ”Pappa är ute och cyklar” på Teater 23, kinesisk dansshow på Casino Cosmopol, tioårskalas med skivbolaget Luxury på Babel, säsongspremiär för rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan under tre dagar och besök från USA, Storbritannien och Finland (Obs: medlemsklubb), klubben Kiloton som bjuder in sina resident-dj:s på Babel, premiärfest för Malmörapparen Saints nya video på Panora, konsert med Paola & The Mess Arounds på Grand Öl & Mat och swingkonsert med Smoke Rings Sisters på Victoriateatern.

Lördagen den 17 september

* Gå på hockeypremiär med Redhawks! På lördag klockan 15 är det ligapremiär för Malmö Redhawks och i premiärmatchen möter de regerande mästarna Frölunda HC i Malmö Arena. Läs mer här.
* Gör en Zlatan-tur med Fredrik Gertten! I filmfestivalen Nordisk Panoramas program kan man klockan 16.30 på lördagen ta en cykeltur med filmaren Fredrik Gertten i Zlatans fotspår. Läs mer här.
* Diskutera gentrifieringen i Malmö! Höjda hyror och gentrifiering. Det är ämnet en debatt på Sofielunds kollektivhus klockan 15. Det blir filmvisning av dokumentären ”Våra hem deras hus” och efterföljande samtal. Läs mer här.
* Gå på väggbio-runda! Det tyska biokonceptet ”A wall is a screen” gästar Malmö under Nordisk Panorama och ska visa kortfilmer på väggar i Malmö. Rundturen startar klockan 20 och är gratis. Läs mer här.
* Lägg en heldag på Friisgatan! Under Mobility Week Malmö blir det på lördagen en heldag på Friisgatan med mängder av olika arrangemang. Historievandringar, trafikdiskussioner, filmsamtal och mycket annat. Läs mer här.
* Gå på premiär för ”Stockholms blodbad”! Malmö stadsteater säsongsöppnar med Lucas Svenssons och Moqi Simon Trolins tolkning av Stockholms blodbad. Skådespelare från Sverige och Danmark gör upp på Hipps stora scen. Läs mer här.
* Ät gratis surströmming! Vid lunchtid blir det surströmmingsfest på Emporias tak. I fyra timmar bjuder Emporia, Ica och Willys på gratis surströmming och musik. Läs mer här.
Men det blir på lördagen också konsert med algeriska Imarhan på Malmö Live, Sven Wollter och Evabritt Strandberg som Romeo och Julia på Palladium, Klubb Living med holländska Foundation System på Moriskan, midnattsbio i Spegelns Bar Deco med filmen ”Don’t Breathe”, konsert med den syriska artisten Nassif Zaytoun på Amiralen, western swing-konsert med Swinging Hayriders på Folk å Rock, chilenska festen Las Fiestas Patrias på Folkets bar, svensk indiekväll på Moriskan, besök av norska grammisvinnaren och rapparen Arif på klubben Woohah! på Babel, kammarkonsert med Rachmaninov på Malmö opera, klubbafton med Spazio Records och Frankie Twilight på Inkonst, Skånefinal i koreografitävlingen ”Skapa dans” på Skånes dansteater, minifestival för skivbolaget Hybris på Far i Hatten, besök av norska Rudie Sounds på klubben Reggae Scorcher på Moriskan och helkväll på Poeten på hörnet om Lunds universitets författarskola med tio medverkande författare.

Söndagen den 18 september

* Se på "Förvaret" vid tänkta förvaret! Migrationsverket utreder om Kirsebergsanstalten ska bli ett förvar och därför visar fristadsprogrammet Unicorn och filmkollektivet Råfilm sin guldbaggebelönade film ”Förvaret” vid Kirsebergsanstalten på söndagskvällen. Läs mer här.
* Gå på stickbio! Filmfestivalen Nordisk Panorama visar den isländska filmen ”Yarn” om garnkonst på Biograf Spegeln. Ljuset i salongen ska anpassas så att man kan sticka medan man ser filmen och efteråt blir det stick-efterhäng. Läs mer här.
* Se Amiralens storband fira 45-årskalas med Gunhild Carling! 1971 bildades Amiralens storband och på söndagen firar de 45 åren med en konsert på Palladium. Kvällens hedersgäst blir den överallt närvarande Gunhild Carling. Läs mer här.
Håll koll på Malmös kultur- och nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen