Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Magnus” första draget på filmfesten

– Magnus Carlsen är Norges Zlatan, säger regissören Benjamin Ree som under flera år följt schackgeniet. Ikväll inleder "Magnus" kort- och dokumentärfilmsfestivalen Nordisk Panorama på Slagthuset i Malmö.

Norrmannen Magnus Carlsen blev världsmästare i schack 2013, och försvarade titeln 2014. I november ska han ta sig an utmanaren Sergej Karjakin i en VM-match i New York.Bild: Rakke, Morten
I en scen i "Magnus" får vi se huvudpersonen spela simultanschack mot tio advokater på Harvarduniversitetet – alla skickliga amatörspelare. Men norrmannen har ett litet handikapp: han spelar med ögonbindel.
Det dröjer inte länge förrän Magnus Carlsen satt alla advokaterna schackmatt. Ett schackgeni har inga större problem att hålla tio partier, med sammanlagt 320 pjäser, i huvudet.
Från en svensk horisont är det kanske lite svårt att förstå vilken världskändis Carlsen blivit.
– Jag skulle vilja säga att han är världens mest berömde norrman. Överallt kommer folk fram och vill få autografer och intyga vad han har betytt för deras schackspelande barn. Hemma i Norge kan han inte gå ut på gatorna utan att bli stoppad. Men det kan väl inte Zlatan i Sverige, heller?, säger Benjamin Ree.
Man kan dra fler paralleller till den svenska fotbollstjärnan, för även Magnus Carlsen är ett slags askungensaga. Den blyge, introverte och fysiskt klumpige lille pojken som blev en hel sports fixstjärna. Han är dessutom den förste världsmästaren från väst efter Bobby Fischer på sjuttiotalet, vilket har gjort mycket för att popularisera spelet.
Men regissören menar att det finns en annan ingrediens som gör Carlsen så speciell.
– Han har revolutionerat schack genom att föra in ett mänskligt element i ett spel som annars är så styrt av hård disciplin och strukturerat arbete. Han undviker att förbereda sig med datorer, utan använder sin intuition, sin kreativitet när han spelar. Han har blivit en ikon för att tänka själv i en datorstyrd värld.
Just människa mot maskin är också undertexten i filmens skildring av Carlsens VM-match Viswanathan Anand i Indien 2013. Anand är den typ av spelare som förbereder sig med en hel park av schackdatorer och memorerar motspelarnas tidigare partier.
I filmen förstår vi vilken oerhörd psykologisk press det är att spela en VM-final, där spelarna sitter inlåsta i en glasbur med kamerorna riktade mot sig.
– Schack är så komplext, det finns faktiskt fler möjliga drag än vad det finns atomer i universum. Du måste behålla lugnet, och väldigt mycket handlar om psykologi. Magnus familj följer med honom och stöttar, och han har samma juiceflaska vid bordet som när han var 13 år. Sådant får honom att slappna av.
Att schack är en annorlunda sport märks inte minst i scenerna där Carlsen till slut lyckas bli världsmästare.
– När han vann trodde jag att han skulle gråta av glädje. Istället var han arg för att han spelat dåligt i det sista partiet. Det visar vilken perfektionist han är. Schackspelare jublar inte när de vinner.
Filmen är en blandning av nya upptagningar, familjefilmer och arkivfilm – Carlsen slog igenom redan som 13-åring och har genom åren dokumenterats av norsk tv. Men från början var tanken att Ree bara skulle göra en kortfilm.
– Jag fick veta att världsledande produktionsbolag låg på för att göra en film om Magnus. Men han kände sig bekväm med mig. Vi är i samma ålder, och jag filmade själv. Han lät mig vara en "fluga på väggen", och var bara sig själv. Men han undrade om det inte skulle bli mer intressant om han gjorde en film om hur jag gjorde en film om honom – ett typiskt utslag av hans humor som drar åt Monty Python.
Har du mött honom i schack?
– Nej, haha. När jag började med filmen visste jag knappt hur man ställde upp pjäserna i rätt ordning. Men det är nog bra att jag inte är så intresserad av schack, för då kunde jag göra en film som är till för alla.

Dokumentärfilm i sex dagar

Ikväll invigs Nordisk Panorama i Malmö, med visningen av "Magnus" klockan 18 på Slagthuset i Malmö. Till och med onsdagen 21 september visas drygt hundra nordiska kortfilmer och dokumentärer, och det blir även fester, konserter och seminarier. Årets tema är norsk film. Arrangemangen hålls på bland annat Panora, Spegeln, Konsthallen och Blå båten. Det delas ut priser i fyra kategorier: bästa nordiska dokumentär (11 000 €), Bästa nordiska kortfilm (7000 €), New Nordic Voices (3500€) och Publikens pris.
Gå till toppen