Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordamerikansk indianfestival slår upp i Tygelsjö

Ett hundratal deltagare från världens alla hörn väntas anlända i Tygelsjö nästa vecka. Anledningen är indianfestivalen ”Red leaves powwow”, arrangerad av den svenska föreningen Indianer i Syd.

Lars-Göran Göransson, medlem i Indianer i syd, i Tjeckien på powwow-festival 2014.Bild: Thomas Christensen
Mellan den 23 och 25 september är allmänheten inbjuden till en nordamerikansk indianfestival i västra Klagstorp. Festivalen är en så kallad ”powwow”, en festival och mötesplats för folk från när och fjärran, med bland annat dans, musik och hantverk.
Under helgen kommer många deltagare klä sig i indianska högtidsdräkter, med fjädrar och starka färger.
Thomas Christensen sitter i styrelsen för Indianer i Syd, och har under åren rest Europa runt till olika indianevenemang.
– Festivalen härstammar från stammar i nordamerika, och från de veteraner bland indianerna som kom till Europa under andra världskriget, och som sedan stannade kvar efter krigsslutet. Vi är en hobbyiströrelse som försöker ta vara på detta kulturella evenemang. Jag har rest till nästan hela Europa, förutom Italien, för att delta i liknande indianevenemang, säger han.
– Det är första gången vi gör detta i Sverige på 30 år.
Thomas Christensen räknar med att runt 100 indianentusiaster och ”riktiga indianer” från både Nordamerika och Europa anländer under veckan för att delta i helgens aktiviteter.
– Resten blir spontanbesök och de kan bli hur många som helst. Men man vet inte riktigt vilka personer som dyker upp, men nyligen blev de 4000 deltagare på en festival i München, säger han.
Just nu pågår förberedelserna för fullt. Bland annat kommer alla som inte bor på hotell eller liknande sova tillsammans i en sovhall. Vid evenemang under sommaren brukar många ha tipi-tält att övernatta i.
Det finns dessutom ett mindre religiöst inslag i evenemanget.
– Det ligger ett litet religiöst schema i detta, och vi kommer genom bön att önska folk välgång. Vi tillägnar till exempel en bön åt Siox-indianernans pågående protester mot en oljepipeline i Standing Rock i USA, säger Thomas Christensen.
Gå till toppen