Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Orgelkonsert fyller Johanneskyrkan på söndag – jobbar med beats och jazzsound

Klockan 15.00 på söndag den 18 september rockar konsertorganisten Mikael Wahlin loss i Johanneskyrkan på Triangeln med orgelkonserten ”Orgelkonsert”.

Mikael Wahlin är lektor i orgelspel vid Ersta Sköndal Högskola, Kungliga Musikhögskolan och Högskolan för scen och musik i Göteborg.Bild: Jan Fleischmann
Konserten är cirka en timme lång och har bara spelats upp en gång tidigare. Enligt Mikael Wahlin, konsertorganist och lärare vid musikhögskolan i Göteborg, är det ett program som passar de flesta.
Det är ett program som avhandlar amerikansk musik – från romantiken till nyklassicism och vidare till det minimalistiska 70-talet. Huvudnumret ett nytt stycke av tonsättaren Mason Bates, ”Digital Loom”, vilket framförs tillsammans med elektronik.
Häromåret var Bates den näst mest spelade amerikanska tonsättaren i USA efter John Adams, och jobbar som Dj vid sidan av.
– Det är mycket beats, rejäla sounds med inverterade kyrkklockor, distad kör och allmänna spaceljud. Dock är det långt ifrån bara starkt, utan stycket har även lite jazzartade klanger, är mycket atmosfäriskt och med stundvis snabba delar, säger Mikael Wahlin.
– Jag har fått väldigt uppskattande reaktioner på konserten från människor i alla åldrar. En åldrad åhörare sa till och med att Mason Bates ”Digital Loom” var som att förflyttas till en annan dimension.
Det är en stor apparat att rigga alla ljudsystem inför konserten – inte minst för att man måste repetera på plats, enligt Mikael Wahlin. Men han är glad över att få återvända till kyrkan.
– Jag ska spela på den nya och förnämliga orgel som jag faktiskt var med och invigde 2008. Det har blivit fantastiskt bra, den är jättefin.
Gå till toppen