Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Uppror i Vårdförbundet - hotar avsätta facktoppar

Det jäser bland skånska sjuksköterskor - inte bara av missnöje med en tung arbetsbörda. En hård ledningsstil och bristande stöd till den stora vårddemonstrationen 4 september har lett till avgångskrav mot styrelsen i Vårdförbundet Skåne.

Vårddemonstrationen 4 september samlade hundratals personer i Helsingborg (bilden), Malmö, Lund, Kristianstad, Hässleholm och Trelleborg.Bild: Niklas Gustavsson
Inför årsmötet på lördag har ordföranden Mats Runsten skickat ut mail till alla som har fackliga uppdrag med varningar om att hela verksamheten måste läggas på is, om mötet bifaller avgångsmotionerna.
"Jag ber därför alla att ha en handlingsplan för att återgå i arbete redan på måndag" skriver han.
Konflikten handlar både om styrelsens behandling av enskilda förtroendevalda, och besvikelse över att Vårdförbundets (VF) Skåneavdelning inte stöttade demonstrationen 4 september med parollen "Slut på rean - en annan vård är möjlig".
– Som jag uppfattar det representerar styrelsen inte medlemmarna, säger Agneta Lenander, en av dem som lagt kritiska motioner till årsmötet. Hon var också en av initiativtagarna till den rikstäckande vårddemonstrationen.
– En förtalskampanj från ett fåtal personer med syfte att skada organisationen, kommenterar Mats Runsten, ordförande i VF Skåne.
Mats Runsten, ordförande Vårdförbundet SkåneBild: Vårdförbundet
Att Skåneavdelningen inte officiellt stöttade demonstrationen 4 september grundade sig i att den, enligt Mats Runsten, riskerade att få partipolitisk slagsida.
– När vi tittade på vilka som stod som initiativtagare i Skåne så var det i Helsingborg och Lund personer med uppdrag för Vänsterpartiet, i Trelleborg och Kristianstad personer från Kommunistiska Partiet. I Malmö hade flera kontaktpersoner fingerade namn.
– Därför valde vi att förhålla oss passiva, men sponsra demonstrationen ekonomiskt säger Mats Runsten.
På sex platser i Skåne, här i Helsingborg, demonstrerade vårdanställda för bättre arbetsvillkor. Agneta Lenander ( längst till höger) var en av initiativtagarna.Bild: Niklas Gustavsson
I uppropet för bättre arbetsvillkor och patientsäkerhet inom sjukvården stod uttryckligen att septembermanifestationen på 26 orter i landet var partipolitiskt obunden. I Göteborg var Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro officiell talare.
– Med Mats Runstens resonemang kan Vårdförbundet Skåne inte backa någon fråga. I Helsingborg hade vi demonstrationsarrangörer från flera olika partier, man måste kunna skilja på sak och person, säger Agneta Lenander, som själv är V-politiker i regionfullmäktige.
På lördag håller Vårdförbundets Skåneavdelning årsmöte på Grand Hotell i Lund. Det är inte ett möte med ordinarie val, styrelsens mandat går ut först 2017.
Ändå har det kommit in motioner som yrkar att styrelsen och ordföranden ska ställa sina platser till förfogande, och att Vårdförbundet centralt ska utreda arbetsklimat och ledning i Skåne.
Förbundsstyrelsen i Stockholm är medveten om att det kan bli uppror på lördagens årsmöte i Skåne. Enligt Johan Larsson, vice ordförande i Vårdförbundet, är stadgarna klara: årsmötet är högsta beslutande organ, medlemmarna där kan besluta att bifalla motionen om styrelsens avgång och utlysa extra årsmöte med val.
Att all verksamhet i Vårdförbundet Skåne skulle avstanna, som Mats Runsten varnar för, är däremot knappast troligt.
– Årsmötet kan besluta om en interrimistisk styrelse fram till nyvalet. Skulle man missa något formellt beslut så ser förbundsstyrelsen till att det löser sig, säger Johan Larsson.
Vårdförbundets styrelse har fått många signaler om missnöjet i Skåne.
– Det finns en konflikt om vilken typ av ledarskap avdelningen ska ha. Det förnekas lokalt, men det köper jag inte, säger Johan Larsson.
En av dem som undertecknat motionerna med avgångskrav är Eva Lenander. Hon är sjuksköterska men också profilerad vårdpolitiker, ordförande för Vårdpartiet som bildades 2013 av vårdanställda i Skåne.
– De som vill att vi ska avgå är partipolitiskt aktiva. Det är anmärkningsvärt att en partiledare faktiskt begär att en facklig organisations styrelse byts ut! säger Mats Runsten.
Eva Lenander, partiledare för Vårdpartiet i Skåne.Bild: Håkan Röjder
Eva Lenander tycker själv att motionerna om att styrelsen ska ställa sina platser till förfogande är logiska, om man ska tillämpa Mats Runstens retorik. Hon påpekar att flera personer i VF Skånes styrelse har partipolitiska uppdrag i Region Skåne eller hemkommunen, bland annat för S och M.
– Ska man vara diskvalificerad att agera som medlem i Vårdförbundet för att man är partipolitiskt aktiv? De krav som ställdes i demonstrationen 4 september sammanfaller ju med Vårdförbundets intressen, säger Eva Lenander.
Det finns också kritik mot styrelsens ledarstil. Nyligen fick en förtroendevald person som jobbat med medlemsdialog besked att hen inte längre får facklig tid efter 31 januari. Personen, uppskattad i sin arbetsgrupp, ingår också i VF Skånes valberedning och har haft synpunkter på den nuvarande styrelsens arbete.
"Personen har påtalat brister som ingen annan vågat påpeka, och blir av med jobbet. Jag avskyr den sortens maktmissbruk" säger en uppgiftslämnare.
Flera personer med insyn i VF Skånes arbete menar att styrelsen tystar kritiska förtroendevalda genom att inte längre ge dem facklig tid, alltså möjlighet att utföra uppdrag på betald arbetstid. Ingen av dem vill framträda med namn.
Mats Runsten bekräftar att en förtroendevald inte fick mer facklig tid för 2017, och att det "inte fallit väl ut" bland andra medarbetare.
– Men detta är ju inte någon anställning utan ett frivilligt arbete i en ideell organisation, säger han.
Att det skulle finnas en rädsla för att kritisera styrelsen, eller något brett missnöje, avfärdar Mats Runsten som "rent påhitt".
På förbundskansliet i Stockholm säger Johan Larssons att han uppfattat att Skåneavdelningen är van vid hårda tag, inte minst för att förhandlingsklimatet med arbetsgivaren Region Skåne tidvis har varit tufft. Och att medlemmarna medveten har valt en styrelse som levt upp till de kraven.
– Sedan är frågan är på vilket sätt styrelsen jobbar inåt. Man ska bete sig med respekt mot varandra och det är tråkigt om det inte upplevs så. Men inte verkar det som om det finns någon tystnadskultur bland medlemmarna!
Vad Vårdförbundet Skånes medlemmar verkligen tycker visar sig på lördag, understryker Johan Larsson.
Vårdförbundet Skåne har 13 400 medlemmar. Avdelningsstyrelsen väljs för fyra år i taget av medlemmarna.
"Facklig tid" innebär att en förtroendevald kan ta tjänstledigt med lön för att utföra sina fackliga uppdrag. VF Skåne har en pott av tid som motsvarar 4 timmar/medlem.
Avdelningsstyrelsen får varje år fördela den tiden på personer som arbetar exempelvis med medlemsrekrytering eller utbildning.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen