Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Visselblåsaren som väckte en hel värld

Joseph Gordon-Levitt spelar visselblåsaren Edward Snowden i Oliver Stones biografifilm "Snowden".Bild: Jürgen Olczyk

Snowden

BIO. DRAMA. USA, 2016. Regi: Oliver Stone: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Rhys Ifans, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.14.
Hamnar Donald Trump i Vita huset lär det vara kört för Edward Snowden att kunna återvända hem till USA från sin exil i Ryssland. Republikanernas presidentkandidat har sagt att Snowden borde avrättas. Inte heller Demokraternas Hillary Clinton har uttalat sig i positiva ordalag om visselblåsaren. Det börjar alltså bli bråttom, och inför premiären av Oliver Stones film "Snowden", välsignad av titelfiguren, har en kampanj startats för att han ska benådas av president Obama. Antagligen är det denna brådska och angelägenhetsgrad som gör att filmen stundtals känns som regissörens piggaste på åratal, ja kanske sedan glansdagarna med "Plutonen", "Wall street" och "JFK".
Hjälte eller skurk? Ur en icke-amerikansk synvinkel är frågan närmast befängd. Tack vare den avhoppade CIA-medarbetaren fick vi veta att USA har haft kapacitet att övervaka all världens telefonsamtal, chattar och sms-konversationer, inklusive dina, din farmors, din nästkusins och, som det pikant avslöjades i de läckta filerna, den tyska förbundskanslern Angela Merkels. Snowdens avslöjanden var en enorm prestigeförlust för USA, som sedan dess har infört en rad restriktioner och reformer vad gäller Nationella säkerhetsmyndighetens (NSA) möjligheter att avlyssna. Påstås det, i alla fall.
I USA, däremot, visar undersökningar att en majoritet fortfarande ser Snowden som landsförrädare – och det är i första hand en amerikansk biopublik som Stone predikar för. Manuset lägger stor vikt vid att karaktärisera Snowden som en i grunden plikttrogen patriot och republikan, som gradvis blir upplyst om att myndigheterna bryter mot lagarna genom en massövervakning som kan göra självaste Gud Fader avundsjuk, och som i slutändan handlar om något betydligt större än att jaga terrorister i krutröken efter 11 september: global ekonomisk och social kontroll.
Det är en berättelse som gjord för den ständigt stridbare Stone med hans typiska, ibland paradoxala mix av radikal USA-kritik, hemvävd nationalism, ett nästan vällustigt gottande i konspirationsteorier och, tyvärr, poänger som gärna hamras in lite för hårt.
Filmens ramhandling utspelar sig i Hongkong 2013, dagarna innan nyheten briserar, då landsflyktingen Snowden (Joseph Gordon-Levitt) intervjuas på sitt hotellrum av dokumentärfilmaren Laura Poitras (Melissa Leo) och två journalister från brittiska The Guardian. Den som har sett Poitras utmärkta, Oscarsbelönade dokumentär, "Citizenfour" (2014), känner igen mycket vad gäller samtal och händelseutveckling, fast Stone skruvar av dramatiska skäl upp stämningen i rummet till spionthriller. I verkligheten var Snowden dessutom noga med att påpeka att han själv var oviktig i sammanhanget, medan Stone gör precis tvärtom – högst begripligt då man ska berätta en rafflande historia om något så i grunden stentrist som datorer och övervakningssystem.
I en serie tillbakablickar från hotellrummet i Hongkong får vi följa hur nörden Snowden misslyckas som soldat, blir dataspion på CIA, brottas med hälsoproblem och hur han försöker hålla igång relationen med flickvännen Lindsay Mills (Shailene Woodley), för vilken han inte kan avslöja något om ett arbete som efterhand blir mer och mer påfrestande för samvetet.
Vissa saker är sanna, andra påhittade – som Snowdens chef, mentor och fadersfigur Corbin O'Brian, en CIA-höjdare som har lånat sitt namn av tankepolisen i George Orwells "1984". O'Brian, spelad med pondus av Rhys Ifans, får dessutom yttra en del repliker som är rent orwellianskt nyspråk, som "krigsfronten är överallt" (det vill säga i varje apparat uppkopplad till nätet) och "hemligheter är säkerhet, och säkerhet är seger".
Biografifilmer är en knepig genre, eftersom vi i regel vet utgången, och "Snowden" är dessutom en rörig historia då den hoppar i tid och rum, mellan olika uppdrag på baser i USA, Genève och Japan, och med utläggningar om hemliga dataprogram – Prism, XKeyscore, Optic nerve, Heartbeat – som Stone kämpar för att göra begripliga. "Snowden" hade med fördel kunnat trimmas ner till något mer sammanhållet och slagkraftigt – men trots sina brister är det en film som alla borde se: när man lämnar biosalongen och ska checka av mobiltelefonen hejdar man sig i ett kort ögonblick av paranoia.

3 x visselblåsare

1 "Fair game" (2010), regi: Doug Liman. Dramathriller om exambassadören Joseph Wilson och hans fru, CIA-agenten Valerie Plame, som avslöjade hur USA använde fabricerade rapporter om Iraks kärnvapenprogram för att motivera invasionen. Med Naomi Watts och Sean Penn.
2 "We steal secrets: The story of Wikileaks" (2013), regi: Alex Gibney. Dokumentär om Julian Assange, mannen bakom Wikileaks.
3 "Citizenfour" (2014), regi: Laura Poitras. Edward Snowden vände sig till dokumentärfilmaren Poitras för att få ut sin historia. I Oscarsbelönade "Citizenfour" skildras deras möte på ett hotellrum i Hongkong.
Gå till toppen