Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En ny kammarorkester ser dagens ljus i Lund

Lund berikas med ännu en kammarorkester: Lukas. Orkestern består av femton professionella stråkmusiker från Lund och omnejden. I kväll ger Lukas sin första konsert i Stadshallen.

Lukas heter Lunds nya kammarorkester som består av yrkesmusiker från Lund och regionen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Stråkmusik i nordisk klangfärg strömmar ut från Stadshallen. Uppflugna på scenen står medlemmarna i Lunds kammarsolister, Lukas, och repeterar "Perception" av den nutida tonsättaren Daniel Fjellström. Det utlovas "nordiska örhängen" när Lukas i kväll ger ett smakprov på vad den nyfödda orkester kommer att erbjuda i framtiden.
Yrkesmusikerna kommer från flera namnkunniga orkestrar, som exempelvis Danmarks radios symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester och Malmöoperan. Sju av dem bor i Lund och i våras väckte de idén att bilda Lukas.
– Vi vill bidra till stadens musikliv, ge något tillbaka, säger Christian Sundewall, cellist vid Malmöoperan.
- Särskilt roligt är att vi ger vår första konsert under själva Kulturnatten, säger Anders Hjortvall, konsertmästare på Malmöoperan.
Lund är en fantastisk stad att bo i, tycker de pendlande yrkesmusikerna. Den är lagom stor, ligger nära naturen och har ett rikt musikliv.
– Vi hoppas på samarbete och samklang med Lunds amatörmusiker. Det vinner Lund på, säger Anders Hjortvall.
Dessutom: I Lund finns utmärkta rum för en kammarorkester att hålla konserter i.
– Här finns häftiga lokaler att spela i och som vi genom våra konserter kan visa upp. Kulturen, Mejeriet, Universitetet och Stadshallen, för att inte tala om alla kyrkorna. Vi övar i Domkyrkoforum och repetitionerna är öppna för Lundaborna. Det är bara att komma in och lyssna, säger Anders Hjortvall.
Kammarorkestern, som just nu arbetar ideellt men som på sikt hoppas på ekonomiskt bidrag för att kunna fortsätta, är öppen för samarbete med internationella artister.
– Vi får se var vi hamnar, säger Anders Hjortvall.
Kammarsolisternas debutkonsert blir först i vår. Den som efter kvällens smakprov inte kan bärga sig till dess har chans att höra några av yrkesmusikerna framföra Brahms stråksextett i Domkyrkan den 19 november. Kvällens konsert börjar kl 20.
Gå till toppen