Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Löfven i hård motvind över Atlanten

Stefan Löfven kämpar i motvind för att få fler länder att ta ansvar för världens flyktingar.
Från ett EU-toppmöte i Bratislava – där alla talade om att "skydda unionens yttre gräns" – är statsministern nu via Kanada på väg mot FN:s flyktingtoppmöte i New York.
Där ska Sverige sätta press på Afghanistan att skriva på ett återvändaravtal – så att Migrationsverket lättare kan verkställa utvisningen av tusentals afghaner.
Statsminister Stefan Löfven på väg från Bratislava via Kanada till New York.Bild: Peter Wallberg/TT
I juni bjöd president Barack Obama in Sverige att vara en av sju värdnationer på flyktingtoppmötet. Ett erkännande för att vi tog emot så många asylsökande – innan regeringen stramade åt i november i fjor.
Löfven har med sig en tung trupp till New York-mötet. Det hålls i samband med öppnandet av FN:s generalsförsamling, där Sverige från årsskiftet tar plats. Förutom Löfven reser utrikesminister Margot Wallström, migrationsminister Morgan Johansson och ett par fotbollslag med tjänstemän till USA.
Tanken med det globala flyktingtoppmötet är att få nationerna att göra mer för världens 65 miljoner flyktingar.
Obama har lovat att USA ska öka sitt mottagande och skjuta till mer pengar till humanitärt bistånd.
Efter att Sverige skärpte asyllagarna – tillfälliga uppehållstillstånd, id-kontroller och hårdare regler för familjeåterförening – har trycket mot den svenska gränsen minskat dramatiskt. I fjor sökte 163 000 människor asyl. Hittills i år är det drygt 20 000.
På flyktingtoppmötet kommer Löfven peka på att Sverige i gengäld ska ta emot fler kvotflyktingar och öka biståndet. Men rimligen har Löfvens möjlighet att uppträda som öppenhetens apostel minskat.
De svenska ministrarnas ärende i New York är inte bara att propagera för global solidaritet. Utan också att sätta press på de länder som människor flyr ifrån att ta tillbaka sina egna medborgare.
Morgan Johansson har bokat in ett möte med sin kollega från Afghanistan. Syftet är att få honom att skriva under ett avtal om att ta emot utvisade afghaner från Sverige.
Det närmaste året väntas tusentals asylsökande afghaner få avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Svenska myndigheter försöker i dagsläget verkställa utvisningar, men det är slumpartat om afghanerna tas emot i sitt hemland. Bara 600 personer har verkställts och det är alldeles för lite, tycker regeringen. Med ett avtal med Afghanistans regering skulle antalet kunna mångdubblas.
På EU-toppmötet i Bratislava på fredagen mötte Stefan Löfven tufft motstånd.
Allt färre EU-länder tycks intresserade av det som står högst på Löfvens EU-agenda: Att få Europas länder att dela på ansvaret för flyktingar.
Sverige har tillsammans med Tyskland drivit på för ett permanent kvotsystem för fördelning av asylsökande. Visegradsgruppen – Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – vägrar ta emot några alls. Andra stater blir allt mer njugga. Och i Bratislava talade ingen om solidaritet och lagliga vägar in i Europa – men desto fler om vikten av att skydda unionens yttre gräns.
Efteråt förklarade Stefan Löfven att han inte gett upp. Men han lade till: "Jag ska vara ärlig och säga att det inte ser särskilt just ut just nu".
När statsministern hade satt sig i regeringsplanet, lyft från Bratislava och lämnat Europa blåste det hård motvind över Atlanten.
Gå till toppen