Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö ska snabbutreda jobbhinder

Tala om vilka regler som behöver ändras så får vi se. Det svaret gav Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg när kommunalrådet Andreas Schönström (S) krävde mer lokal makt över statliga jobbpengar. Nu ska kommunens och Arbetsförmedlingens tjänstemän kartlägga vad som hindrar jobbskapandet i Malmö.

– Vi har slutit en strategisk överenskommelse mellan kommunen och Arbetsförmedlingen i Malmö, säger Andreas Schönström, efter mötet med Mikael Sjöberg i Stockholm.
Den innebär att tjänstemän från de båda myndigheterna tillsammans ska utreda vilka regler som idag utgör det största hindret för att fixa utbildning och jobb till 22 000 arbetslösa Malmöbor.
Förra året tvingades Arbetsförmedlingen i Malmö lämna tillbaka 140 miljoner kronor till staten, eftersom pengarna enligt reglerna inte kunde användas till vad de var avsedda för. Samtidigt är Malmö i skriande behov av mer pengar för att minska den 15-procentiga arbetslösheten i kommunen.
Andreas Schönström (S)Bild: Sara Johari
– Den återskickade summan motsvarar nästan hela vår budget för kommunala arbetsmarknadsåtgärder. Vi har helt enkelt ett regelverk som människorna i Malmö inte passar in i, säger Andreas Schönström.
– Traineejobben är ett tydligt exempel. De bygger på att man redan har en gymnasieutbildning. Men de flesta i Malmö som skulle behöva stödet saknar gymnasieutbildning och är inte kvalificerade. Så bara för den gruppen skickades 90 miljoner kronor tillbaka till staten.
Malmös politiker krävde redan i somras att få använda Arbetsförmedlingens pengar fritt för att exempelvis satsa mer på kompetensutveckling, yrkeshögskolor och kunskapslyft för dem som saknar gymnasieutbildning. På fredagen hade Andreas Schönström ett långt samtal med Arbetsförmedlingens generaldirektör i samma ämne. Mikael Sjöberg var enligt kommunalrådet "försiktigt positiv", men efterlyste en analys som visar om det verkligen är regelverket som hindrar åtgärderna och i så fall vilka regler.
Resultatet är att tjänstemän från kommunen och Arbetsförmedlingen i Malmö nu tillsammans ska utreda frågan – på kortast möjliga tid. En strategisk överenskommelse, kallar Andreas Schönström det.
– Vi har ett jättebra samarbete redan, men nu handlar det om att snabbt komma till nästa steg och få verkstad i detta. Vid mötet i Stockholm var jag tydlig med att vi i Malmö inte har all tid i världen.
Någon gång i början av 2017 kan analysen i Malmö vara klar, tror Schönström. Men några bindande löften om snabba åtgärder fick han inte på sin Stockholmsresa.
– Jag har full respekt för att Mikael Sjöberg vill skynda långsamt i det här innan han går vidare till regeringen. Han har ytterligare 289 kommuner att ta hänsyn till, och det han gör för Malmö blir prejudicerande för andra också.
– Men som sagt: det hastar.
Gå till toppen