Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många gröna kort för kulturen

Lunds före detta kulturchef Chris Schenlaer gömde sig på diskret plats bland publiken när politiker inledde Kulturnatten med en debatt om kulturen i Lund. Mot slutet av debatten kom hon med ett överraskande inlägg.

Joakim Friberg (S), Peter Bergwall (MP), Carl Granklint Rask (FI), Saima Jönsson Fahoum (V), kommunalrådet Christer Wallin (M), Sven Ingmar Andersson (C) och Gunnar Brådvik (L) var deltagarna i debatten på Mejeriet.Bild: Peter Frennesson
Debattledaren Cecilia Nebel hade beväpnat sig med ett tidtagarur och en högljudd tuta inför den kulturpolitiska debatten på Mejeriet dit kulturaktörer i Lund hade bjudit ansvariga politiker.
– Ni får en minut var att inleda med, och den minuten kan inte bli tre. Det här är inte kommunfullmäktige, det här är debatt, sade hon och höjde tutan.
I publiken fanns ett drygt femtiotal kulturutövare, politiker och vanliga Lundabor.
Debattörerna var sju politiker, de flesta ledamöter i kultur- och fritidsnämnden: Joakim Friberg (S), Peter Bergwall (MP), Carl Granklint Rask (FI), Saima Jönsson Fahoum (V), kommunalrådet Christer Wallin (M), Sven Ingmar Andersson (C) och Gunnar Brådvik (L).
I sina inledande repliker bedyrade de alla att kulturen är viktig och att det behövs satsningar.
– Vi måste få en lösning på Stenkrossen efter Stenkrossen, funderade Joakim Friberg, men vad den lösningen skulle kunna vara lyckades han inte komma fram till innan han räddades av tutan.
Också Peter Bergwall var inne på att något måste göras med lokaler för olika kulturverksamheter.
– Vi måste lösa de stora frågorna: Stadshallen, Folkparken, Stenkrossen, var Sagohuset ska hålla hus...
Tuut! Inte heller han kom fram till något konkret förslag på en minut. Men det gjorde Saima Jönsson Fahoum:
– Stenkrossen ska vara kvar, slog hon snabbt fast, och lade till att det behövs mer resurser till kulturen, inga nedskärningar.
Carl Granklint Rask ville ha sänkta avgifter på Kulturskolan och utveckla stipendier för lokala konstnärer.
Christer Wallin menade att "resurserna är en utmaning", eftersom det inte finns någon majoritet för att höja skatten så mycket som skulle behövas för att undvika nedskärningar. Hans eget parti, Moderaterna, vill ju till skillnad från den styrande minoriteten inte höja skatten alls.
När politikerna fick rösta med grönt eller rött kort för konkreta förslag tyckte alla förutom Socialdemokraternas Joakim Friberg att också ungdomar borde få spela på kommunens fina konsertflygel.
– Det är en fråga om delegationsordning, sade Joakim Friberg, som inte tyckte att politiker borde lägga sig i vem som får spela på vilket instrument, och därför lade ned sin röst.
Vänsterns Saima Jönsson Fahoum lyfte ett grönt kort för förslaget att Konsthallen även skulle kunna användas som nattklubb, FIs Carl Granklint Rask tvekade, och alla andra röstade emot.
Enbart gröna kort blev det när frågan handlade om huruvida Lund behöver ett nytt kulturhus. Fast var pengarna skulle tas eller vad som menas med ett nytt kulturhus rådde det ingen enighet om.
När det blev publikens tur att ställa frågor steg före detta kulturchefen Chris Schenlaer fram och fortsatte diskussionen om hurdan kulturpolitisk strategi kommunen borde ta fram.
Lunds kommuns förre kulturchef Chris Schenlaer ställde frågor under lördagens debatt vid Kulturnatten.. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Bild: Emil Langvad
–Jag kanske borde hålla mig hemma, men detta kan vara sista chansen. Den kulturpolitiska strategin från 2008 var fantastisk. Anledningen till att det inte fungerar är alla besparningarna. Det är inte visionen det är fel på utan ekonomin.
Sedan lade hon något överraskande till att hon själv under sin tid som kulturchef hade haft för mycket makt.
– Det här har jag aldrig tidigare sagt till er politiker, men jag tycker att ni har gjort livet lätt för er genom att delegera all makt till kulturchefen. Jag tycker ni ska fundera över vad den nya kulturchefen ska ha för roll.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen