Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En av Malmös mest framträdande kriminella anhållen – misstänkt för inblandning i skottlossning och sprängdåd

På fredagen greps tre personer på Södra Skolgatan. En av de gripna, en 48-åring, är en av de mest framträdande i Malmös kriminella värld. De tre männen misstänks på olika sätt för inblandning i skottlossningen på Rosengård centrum i juli och för sprängdådet på Valdemarsro för några dagar sedan.

En kraftig sprängladdning detonerade vid 00.40-tiden natten mot torsdag vid en villa på Valdemarsro.Bild: Patrick Persson
– Rubriceringerna är grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse och grov misshandel. Det framgår dock inte vem som är misstänkt för vad, säger Calle Persson, informatör vid polisens ledningscentral till Sydsvenskan.
Männen anhölls senare, enligt Calle Persson.
Läs också Tre gripna vid polisinsats på Södra Skolgatan
En av de som greps på fredagen är en av Malmös mest framträdande kriminella, en 48-årig man som tidigare i år blev skottskadad vid ett attentat nära Möllevångstorget. Han har på senare tid tagit över ledningen över ett av Skånes större taxiföretag.
Övertagandet är det senaste ledet i hans tidigare försök att ta kontroll över bolaget, en maktkamp som lett till mord.
I november 2011 dödades Malmöledaren för det kriminella gänget Brödraskapet i taxibolagets lokaler. Den huvudmisstänkte för dådet blev den nu gripne 48-åringen. Han höll sig undan svensk rättvisa under flera år, bland annat i Egypten, men anmälde sig slutligen till polisen i Malmö. Han ställdes inför rätta för det så kallade Taximordet, men friades.
Poliser på plats utanför det taxikontor i Malmö där en man blev mördad i november 2011.Bild: Patrick Persson
Mannen greps på fredagseftermiddagen i närheten av den lägenhet han använder när han är i Malmö. Tillsammans med honom greps två medmisstänkta. De tre misstänks på olika sätt för inblandning i skottlossningen på Rosengårds centrum tidigare i år, men även för sprängdådet på Valdemarsro i Malmö natten till i torsdags. Kvällsposten var först med att rapportera om kopplingarna till de två händelserna.
Stefan Sinteus, Malmös polischef, är nöjd över tillslaget.
– Vi har hårt tryck på den här kretsen nu. Och vi vet väldigt mycket. Det kommer mer, säger han till Sydsvenskan.
Den nu gripne 48-åringen åkte efter friandet från Taximordet i Belgiskt fängelse, där han i april i år släpptes och kom tillbaka till Malmö. Brottet han satt av straff för där handlade om inblandning i omfattande internationell narkotikasmuggling. Under fängelsetiden utreddes han också för inblandning i attentatsplaner mot en fiende i Malmös undre värld.
Fredagen den 13 mars 2015 slog bosnisk terrorpolis till mot en bombtransport på väg till Sverige. Flera fjärrstyrda granater var på väg i en Malmöregistrerad hyrbil. 48-åringen pekades ut som hjärnan bakom transporten. Svensk polis utgår ifrån att bomberna var avsedda för en 35-årig tidigare gängkriminell i Malmö, med sin bas på Rosengård.
De gripna kopplas enligt polisen till sommarens skottlossning där en man sköts i benet på Rosengårds centrum.Bild: Patrick Persson
35-åringen flyttades med polisens hjälp från Malmö. Han fick skyddade personuppgifter för att inte utsättas för nya attentat. Samtidigt har mannen själv sagt till Sydsvenskan att han inte är rädd för vare sig 48-åringen eller någon annan i Malmös undre värld.
48-åringen är med andra ord enligt polisens uppfattning central i de gängkonflikter som pågått i stan under flera år.
Polisens tekniker undersöker den nu gripne 48-åringens bil som 31 maj i år blev beskjuten med ett flertal skott, Händelsen inträffade på Södra Skolgatan i centrala Malmö, samma gata där fredagens tillslag skedde.Bild: Peter Frennesson
Tidigare i år blev han beskjuten när han satt i en Jaguar bara ett stenkast från sin lägenhet. Två män ska, enligt uppgifter till Sydsvenskan, ha kört förbi och sprejat 48-åringens bil med kulor. Men han klarade sig utan allvarligare skador - en kula ska ha tagit i bland annat ena handen. Huvudmisstänkt för det attentatet är en släkting till offret för Taximordet.
Läs också Flera jagas för mordförsök på kriminell ledare
Enligt Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, är de tre några av de mest kriminella personerna i Malmö.
Det var natten mot torsdagen som ett garage som hör ihop med en villa på Valdemarsro blev utsatt för en sprängning. Detonationen var kraftig och hördes över hela Malmö. Ingen skadades men en garageport blev förstörd.
– Vi misstänker att någon har placerat någon form av sprängladdning på garaget, sa Jerker Olsson, inre befäl vid Malmöpolisen, då.
Läs också Detonation vid villa i Valdemarsro
Gå till toppen