Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fiske med bottentrål är vanligast

Många av våra vanligaste matfiskar fiskas med bottentrålning. En metod som gör sår i havsbotten. Som konsument är det klurigt att ta reda på om fisken är bottentrålad.

Det finns i dag inga alternativ för bottentrålad räka, så även Krav-märkta västkusträkor är fiskade med bottentrål. Arkivbild.Bild: Erik Abel / TT
Bottentrålning är den mest använda fiskemetoden i svenska vatten, visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen. Rapporten slår fast att bottentrålning är effektivt men förödande.
– Vi ser samma saker nu som i vår rapport för sju år sedan, det har inte blivit någon förbättring och det har förödande konsekvenser för bottenlivet, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.
Kartläggningen visar att 100 procent av svenskfångad nordhavsräka, 68 procent av havskräfta och 74 procent av Östersjötorsk bottentrålas. Och det är inte helt lätt för konsumenter som vill undvika fisk och skaldjur som bottentrålats.
Sedan december 2013 ska fisk som säljs i butik märkas med vilka fångstredskap som använts, men någon åtskillnad mellan bottentrål och annan trål måste inte göras enligt EU-reglerna. Inte heller MSC-märkningen är en garanti.
– MSC-märkning handlar om att man inte fiskar fisk med väldigt svagt bestånd, det är en bra märkning men just gällande bottentrålning så ska man, om man med säkerhet vill undvika fisk som bottentrålats, välja Krav-märkt, säger Mårten Wallberg.
Naturskyddsföreningen uppmanar nu politiker att minska bottentrålningen genom att gynna fiske med till exempel burar, garn och krokar, och endast tillåta bottentrål i speciella områden.
– Vi vill förbjuda bottentrålning i marina reservat och i längden totalförbjuda bottentrålning med undantag för områden där man har gjort en miljökonsekvensanalys, säger Mårten Wallberg.
Västkustfiskarna slår bakut mot rapporten.
– Vi har jobbat mycket för stängda områden, förbättrade redskap och teknik för hållbart fiske. Svenska trålfisket är världsledande på selektivitet och skonsamhet mot bottnar och ändå ska vi ta skit från de här skojarna, säger Peter Ronelöv-Olsson, ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation, till Bohusläningen.
– Vad Naturskyddsföreningen föreslår är att vi ska stoppa det svenska fisket och importera från andra länder som är mindre miljömedvetna men fiskar i samma vatten, säger han.
"När forskare återvände till platser på Västkusten där man tagit provfångster för sjuttio år sedan, fick de bara upp hälften så många arter som då. Det är oerhört alarmerande".
Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Fakta: Fiskar som bottentrålas

Naturskyddsföreningens kartläggning visar att en mycket stor andel av vanliga svenskfångade matfiskar och skaldjur bottentrålas:
Nordhavsräka: 100 procent
Siklöja (löjrom): 88 procent
Torsk fångad i Östersjön: 74 procent
Havskräfta: 68 procent
Källa: Naturskyddsföreningen
Gå till toppen