Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Vindkraft är sedan flera år en bransch i kris"

Vindkraft är sedan flera år en bransch i kris med vikande eller obefintlig lönsamhet och ständigt brustna förhoppningar om att vara vägvisaren till ett hållbart energisamhälle. Det skriver Einar Fjellman (L) i Ängelholm.

Varning för vindkraft! ropas allt högre av insiktsfulla debattörer i olika läger och myndigheter som har ansvar för en fungerande och pålitlig elförsörjning, skriver Einar Fjellman.Bild: Mats Roslund
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Region Skånes vindkraftsaffärer är skräckläsning om ekonomiskt och klimatpolitiskt vanstyre. Inköp av sex vindkraftverk 2014 för 294 miljoner kronor har snabbt visat sig bli en rejäl förlustaffär, utan hopp om förbättring inom överblickbar framtid. Fyra partier (Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna) vill ta ansvar för misslyckandet och sälja för att rädda vad som räddas kan åt skattebetalarna. En köpare finns, men villkoren är hårda. Linköpings kommun erbjuder sig att betala 230 miljoner kronor.
Vindkraft är sedan flera år en bransch i kris med vikande eller obefintlig lönsamhet och ständigt brustna förhoppningar om att vara vägvisaren till ett hållbart energisamhälle.
Stora aktörer som vindkraftsbolagen Eolus och Arise aktar sig noga för att äga och driva vindkraftsparker, de bygger och säljer fort vidare till utländska riskkapitalbolag eller till godtrogna, offentligt finansierade köpare. Att äga är högrisk.
Energimyndigheten konstaterar nyktert i en rapport om vindkraftens produktionskostnader att "det troligen endast är de bästa projekten, i goda vindlägen, med låga kostnader och låga avkastningskrav" som under de närmaste åren kommer att förverkligas. Det var uppenbarligen inte ett sådant projekt som Region Skåne föll för.
Som lök på laxen varnar nu Ulla Sandborgh, Svenska Kraftnäts marknadsdirektör, för att den energipolitik som förs med ökat inslag av vindkraft och befarad avveckling av kärnkraft kommer att leda till försämrad leveranssäkerhet, "om inget görs" för att förhindra en sådan utveckling. Försämrad leveranssäkerhet är en snäll beskrivning av ökad risk för elbrist.
Varning för vindkraft! ropas allt högre av insiktsfulla debattörer i olika läger och myndigheter som har ansvar för en fungerande och pålitlig elförsörjning. När Svenska Kraftnät varnar är det allvar och inte plats för regionalpolitiskt önsketänkande om en lycklig energiframtid, försörjd av vindkraft.
Jag uppmanar Region Skåne till ett grundligt studium av konsekvenserna av den energipolitik som en oenig energikommission rekommenderade tidigare i år, innan nya beslut fattas om investeringar i anläggningar för elproduktion. Som studievägledning vill jag erinra om att Liberalerna lämnade kommissionen och att partiordföranden Jan Björklund förklarade att subventionering av vindkraft borde upphöra, inte utökas.

Einar Fjellman

Einar Fjellman (L) är ledamot av vänortskommittén i Ängelholm.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen