Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer

32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

Under sommaren har bilbränderna avlöst varandra i Malmö och pressat både polis och räddningstjänst hårt. Samtidigt har myndigheterna noga understrukit att bilbränderna trots allt minskat sedan 2009 då kravaller rasade i Rosengård.
Läs också Brandmännen om de nattliga bilbränderna
Tills nu. Bara i helgen skadades 32 bilar i Malmö. Flertalet totalförstördes, andra klarade sig med inslagna rutor och annan skadegörelse.
Statistik från räddningstjänsten visar att de gjort lika många utryckningar till bilbränder hittills i år som under hela rekordåret 2009.
– Det är oroväckande så klart, säger Erik Åberg, chef för lokalpolisområde Norr.
Men det finns en stor skillnad, säger han.
– Det är inte som att man ringer efter räddningstjänst eller polis och sedan kastar sten på oss.
Istället misstänker Erik Åberg att en stor del av bränderna handlar om hämndaktioner mot polisen. I fredags greps en av Malmös tyngst kriminella – en 48-årig man som varit misstänkt för mord men friats och nu misstänks för utpressning och vapenbrott – och två män i 20-årsåldern, vid Möllevången i Malmö. På lördagen och söndagen sattes bilar i brand över stora delar av Malmö.
Erik Åberg tror inte att den omfattande skadegörelsen är en reaktion bara på fredagens insats, utan på flera polisinsatser den senaste veckan.
Läs också Bränderna en reaktion på krafttagen mot kriminella
–Han [48-åringen] har kopplingar till andra som är beredda att utföra sådana här gärningar, men det ligger närmre till hands att det är flera insatser som leder till här reaktionen.
– Det handlar både om större utredningar och löpande brottsförebyggande åtgärder där vi beslagtagit knark och vapen och stört den kriminella verksamheten, säger Erik Åberg.
Räddningstjänsten tvingades begära förstärkning från stationer i Lund och Burlöv för att klara bränderna i Malmö och Eslöv.
Risken med okynnesbränderna är att räddningstjänstens resurser inte räcker till när det verkligen blir allvar, säger brandingenjören Ulrika Lindmark som var räddningschef i beredskap under helgen.
– Vi ska rädda människors hälsa, egendom och miljö. Om vi har en hög belastning riskerar framkörningstiderna bli längre när det verkligen är allvar, säger hon.
Men trots hög belastning var läget under kontroll i helgen.
– Får vi många larm samtidigt blir det inte en snabb insats på alla samtidigt, utan då får vi prioritera de händelser som är allvarligast, säger hon.
– Vi jobbart hela tiden med strategiska förflyttningar och har ganska många stationer i områdetatt spela med.
En handfull personer har gripits under sommaren misstänkta för inblandning i bilbränder, däribland en man som sökte vård för brännskador i helgen. Han släpptes efter förhör men är fortfarande misstänkt.
Gå till toppen