Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arkitekturfilmfestivalen slår filmrekord i år

Lunds sjunde festival för arkitekturfilm får rekordmånga filmer på programmet, drygt 40 stycken. Och festivalen blir alltmer känd internationellt.

San Francisco Oakland Bay Bridge, ur Jeremy Ambers film "Impossible light".Bild: Jeremy Ambers
Den 6-9 oktober är det dags, på en rad scener och kulturhus i stan.
– Vi har kortat festivalen till fyra dagar, men vi visar samtidigt fler filmer än tidigare och ska ha en kortfilmsparad, förklarar Elzbieta Brunnberg, arrangör och initiativtagare till festivalen som förutom filmvisningar bland annat omfattar utställningar och paneldiskussioner.
Nytt för i år är också att Lund International Architecture Film Festivals pris har omvandlats till ett stipendium.
– Regissörer har större glädje av pengar till sitt nästa filmprojekt än av en statyett, förklarar Elzbieta Brunnberg.
Årets festival lockar en rad internationella gäster till Lund och Skåne och på förhand hade nu ett 70-tal filmer anmälts till festivalen av en rad regissörer från olika länder.
Fokus ligger i år på bostäder, med teman som "Megastäder i Kina", "Staden och ljuset"och "Filmen som verktyg för att skildra urbana utmaningar".
– Filmerna vi visar ska ha ett konstnärligt värde, hålla hög kvalitet och ha anknytning till staden, det urbana projektet, förklarar Elzbieta Brunnberg. I dag bor 70 procent av världens befolkning i städer och inflyttningen fortsätter.
– Temat "Staden och ljuset" anknyter till att man här i Norden bygger ganska tätt, inte mycket dagsljus kommer in mellan byggnaderna.
Den världskända arkitekten Zaha Hadid, ur Francesca Moltenis film "Where architects live".Bild: Francesca Molteni
Ett mål med festivalen är att vanligt folk och arkitekter här ska kunna mötas och diskutera villkoren för dagens arkitektur. Och också dryfta stadens aktuella och framtida utmaningar.
– Det är viktigt att festivalen inte får något slags elitistisk prägel. Problem kring byggande angår ju jill exempel alla människor, slår Elzbieta Brunnberg fast.
Hon betonar också att man från arrangörernas sida är mån om att festivalen ska kombinera nöje med kunskap.
Hela festivalprogrammet kommer att ligga klart på hemsidan www.archfilmlund.se den 18 september.
Gå till toppen