Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Brandmännen om de nattliga bilbränderna

De nattliga bilbränderna stressar många brandmän. En del funderar över sitt yrkesval.

Vi sitter i köket på Jägersro brandstation i östra Malmö. Många runt kaffebordet var med 2009, rekordåret då det också brändes många bilar och dessutom kastades sten mot räddningstjänstens bilar och personal. Så är det inte idag:
– Stenkastningen har nästan upphört. Tyvärr utsattes jag och min grupp för det i somras och då gör det ont, riktigt långt in i själen, säger Ulf Andersson, styrkeledare på Räddningstjänsten Syd.
Läs också Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer
Men bilbrännandet är igång igen och hans kollega brandmannen Sara Hansen är allvarligt bekymrad över de många till synes meningslösa bränderna nattetid:
– Det känns som att vi tar av samhällets resurser till fel saker. Efter larmet tänker man ofta: herregud vilken tur att det inte var en bostadsbrand samtidigt som vi släckte en brinnande bil.
Brandmännen Sara Hansen och Martin Johansson på station Jägersro får ofta rycka ut och släcka brinnande bilar nattetid. Mardrömmen vore om de fick en bostadsbrand samtidigt.Bild: Bengt Arvidson
Brandmannen Martin Johansson ser bilbränderna som ”onödiga och tråkiga arbetsuppgifter”:
– Vi utsätts dessutom för kemikalier som ingen vet vad de egentligen innehåller: rök från plast, diesel gummi. Det är en arbetsmiljöfråga helt klart.
Ulf Andersson säger att det känns hopplöst och tröstlöst, eftersom man ofta inte kan rädda de brinnande bilarna.
När räddningstjänsten kommer fram till en bilbrand är det folktomt, alltså inga nyfikna på plats. Och det är alla sorters bilar som brinner. Nya som gamla, dyra och billiga:
– De kan vara stulna bilar men ofta är det familjebilar. Man ser barnstolar och tänker ”jaha då skulle de kanske kört till dagis imorgon bitti”, säger Sara Hansen.
"När vi går på nattpassen pratar vi mycket om bilbränderna" säger Ulf Andersson, styrkeledare på Räddningstjänsten Syd i Malmö.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen