Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En vecka i Malmö: gallerinatt, simhallsbio, gatufestival och Orup

Gallerinatten. Bio i simhallen. Gatufestival på Norra Grängesbergsgatan. Kammarmusiksfestival i världsklass. Och Orup. Dygnet Runt guidar dig till en alldeles vanlig fantastisk vecka i Malmö.

Thomas 'Orup' Eriksson kommer till Malmö Arena i veckan.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Måndagen den 19 september

* Njut av insekter på bio! Dokumentärfilmsklubben Doc Lounge på Babel tar denna vecka ett grepp på insekter som mat. Andreas Johnsens film ”Bugs visas och handlar om huruvida insekter kan vara lösningen på världens ökande matkonsumtion. Läs mer här.
* Lär dig med om politiken i Latinamerika! Sociologen Emir Sader kommer till Latinamerika i fokus på Inkonst på Bergsgatan för att föreläsa om situationen i Latin- och Sydamerika med speciellt fokus på Brasilien. Läs mer här.
* Simma runt på biobesöket! Fem olika kortfilmer kommer att visas när filmfestivalen Nordisk Panorama intar Hylliebadet för att visa filmer medan du badar. Läs mer här. Dessutom kan du se mängder av andra filmer på Nordisk Panorama. Läs mer här.
* Åk rickshaw med Hampus Jakobsson! Filmfestivalen Nordisk Panorama Film Festival arrangerar på förmiddagen möjligheten att åka en femton minuters rickshaw-runda med Malmöentreprenören Hampus Jakobsson där man får möjligheten att pitcha sin idé för honom. Läs mer här.
* Lyssna på Judith Owen och Leland Sklar! Den walesiska singer/songwritern Judith Owen släppte sitt nionde album, ”Somebody’s child”, tidigare i år. När hon nu kommer till Victoriateatern så har hon med sig baslegendaren Leland Sklar och ett gäng andra rutinerade musiker. Läs mer här.
* Gå på filmvisning i Rondellen! Film- och medborgarjournalistworkshopen Xola arrangerar filmvisning i Rondellen på Kristianstadsgatan. Journalisten Johanna Karlsson föreläser och allt ingår i utställningen ”Malmös leende. Läs mer här. Läs mer om Malmös leende här.

Tisdagen den 20 september

* Skratta till ”Full patte”! Systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf gästar Nordisk Panorama film Festival och gör en föreställning på Biograf Spegeln. Till de goda nyheterna hör att det är fri entré så kom inte sent om du vill ha plats. Läs mer här.
* Ge dig in i haitisk voodoo-konsert! Chouk Bwa Libète från Haiti kommer till Victoriateatern denna kväll med sin mizik rasin-stil där de hämtar inspiration från voodoo, rytmer och reggae. Läs mer här.
* Mingla med Malmö Arab Film Festival! På tisdagen släpper den arabiska filmfestivalen i Malmö sitt program och bjuder i samband med det in till mingel på Biograf Spegeln med musik och programbläddring. Läs mer här.
Men denna tisdag blir det även releasefest för den erotiska och normbrytande bokserien ”Queerlequin” på Inkonst, matuflykt med Matkaravan på Möllevångstorget, dock väldigt fullbokad, och släppemingel för tidskriften Stad på Form/Design Center.

Onsdagen den 21 september

* Skratta åt humor med personlighetstörning! På säsongspremiären för humorklubben Oslipat på Babel så blir det experimentellt. Allla komiker ska byta stil och persona med varandra och skämta i någon annans anda. På scen står Petrina Solange, Johannes Finnlaugsson, Tomas Högblom, Elinor Svensson och grundarna Fritte Fritzson och Marcus Johansson. Läs mer här.
* Var med och invig Malmö Chamber Music! Den helt nya kammarmusikfestivalen Malmö Chamber Music invigs på Palladium denna kväll med Håkan Hardenberger, Leif Ove Andsnes, Roland Pöntinen, Malin Broman m fl. Läs mer här.
* Gå på bokcirkel med Relationsinstitutet! Varje månad bjuder Relationsinstitutet in forskare och författare för att diskutera ett verk och denna kväll är det dags för Elena Ferrantes ”Min fantastiska väninna”. I panelen sitter serietecknaren Sara Granér, smyckesdesignern Mia Svensson och projektledaren Linda Leveau. Potato Potato inleder kvällen på Inkonst. Läs mer här.
Denna onsdag blir det även jazzkonsert med Joyce Hurley och Troy Satchmo Anderson på Casino Cosmpool, historisk vandring med Malmö by foot från S:t Petri kyrka till Möllevångstorget, konsert med amerikanska Stonerider på S:t Gertrud på Östergatan, konsert med amerikanska Night Beats och Malmöbandet Toi Let på medlemsklubben Plan B och Alzheimerdagen på Malmö Live.

Torsdagen den 22 september

* Skratta till Bill Bailey! Den brittiske komikern Bill Bailey har tidigare besökt Lund Comedy Festival, men kommer nu till Slagthuset med sin föreställning ”Limboland” som handlar om gapet mellan hur vi föreställt oss våra liv och hur det egentligen blev. Läs mer här.
* Gå på premiär för Kafka-musikal! Den nystartade musikteaterföreningen Samsa musikteater har tagit Franz Kafkas ”Förvandlingen” och förvandlat den till en musikal. Resultatet kan man se på Bastionen med premiär denna kväll. Läs mer här.
* Bestig berg – på bio! Filmfestivalen Banff Mountain Film Festival är ute på turné med sina filmer om uteliv och bergssporter. Denna kväll kommer de till biografen Panora. Läs mer här.
Men denna torsdag blir det också MSO-konsert med Stravinsky, Mozart och Janacek på Malmö Live, inredningsmässa på Glasklart, konsert med Ellen Sundberg på Folk å Rock, boksläpp för Emma Philipsons ”Do a bad job – and make it worse” på Galleri 21, fortsättning på Malmö Chamber Music med konserter med Malin Broman, Musica Vitae, Roland Pöntinen m fl och releasefest för Malmösångerskan Monika Hoffmanns debutalbum på Victoriateatern.

Fredagen den 23 september

* Lyssna på Orup på Malmö Arena! Den svenske poplegendaren tar sin föreställning ”Viva la pop” på arenaturné och kommer till Malmö Arena på fredag och lördag. Läs mer här.
* Gå på bakgårdsbio och Malmöpremiär! Filmen ”Porträtt av ett hus” av Brigitta Kontros från filmkollektivet Råfilm får premiär på fredagen och visas på en bakgård på Hasselgatan 15. Läs mer här.
* Skratta på buskispremiär! Gänget från Vallarna är ute på turné med sin föreställning ”Jäkelskap i kikarn” och landar från och med denna kväll på Nöjesteatern i Malmö för en vecka. i rollerna hittar vi Jojje Dag-Otto Jönsson, Stefan Gerhardsson, Siw Carlsson, Bertram Heribertson och många fler. Läs mer här.
* Mingla på teaterpremiär på Intiman! Tyska Anna Bergmann står för regin av Fassbinders ”Petra von Kants bittra tårar” som har premiär denna kväll på Intiman. Huvudrollen som Petra von Kant görs av Susanne Karlsson. Läs mer här.
* Gå på galapremiär för lerfilm! Klockan 13.30 är det dags för galapremiär för den animerade filmen ”Snipp, snapp, snut” på biografen Panora på Friisgatan. Efter att Cecilia Actis och Mia Hulterstams film har haft premiär så blir det animationsworkshop på Panora. Läs mer här.
Men denna fredag blir det även konsert med Ken Ring på Moriskan, releaseparty för Eddie Nyströms nya platta ”Brokeland” på Folk å Rock, Malmö Chamber Music-konserter på Palladium med Vertavo Quartet m fl, technokalas med Spazio på Babel, releasefest med Faniel på Malmö Live, kryddvandring i Rosengård, fast denna gång på cykel, konsert med instrumentalensemblen Skogen på Inkonst, PO Enquist-pjäsen ”I lodjurets timma” av Teater Ariadne på MAF, allsång med Kristoffer Jonzon på Victoriateatern och Klubb Hymn med brittiska Fear of Men och svenska Gustaf Heden & The Athletes på Grand Öl & Mat.

Lördagen den 24 september

* Festa på Norra Grängesbergsgatan! Det blir gatufest på Norra Grängesbergsgatan under hela lördagen. Det är Malmö stad och Fastighetsägare Sofielund som ligger bakom och för en dag flyttar gatans verksamheter ut på gatan som stängs av under dagen. Bland programpunkterna hittar vi klubbhäng med NGBG Sound System Area, Hymn-konserter med Drawing Maps, Cassius Lambert, Torsi och Aura Oyasumi, konst och musik hos kulturföreningen Unicorn och konserter med Sista Bossen, Sekel och amerikanska Feels och The Veldt hos Plan B. Bland mycket annat. Läs mer här.
* Lär dig av elefanter med Potato Potato! På lördagskvällen är det premiär för scenkonstkollektivet Potato Potatos nya föreställning ”Flock” där man tar hjälp av elefanter för att förstå familjebegrepp och levnadskonstellationer. Premiär klockan 15 på Potato Potatos scen på Rolfsgatan 5. Läs mer här.
* Gå på Gallerinatten! Hela lördagen kommer att präglas av konst. Det blir nya utställningar på de flesta av Malmös konstscener. På Malmö Konstmuseum drar "Samhällsmaskinen" igång. På Moderna Museet öppnar "Konstnären". Dessutom blir det antipatriarkal konstvisning med Jenny Grönvall. Och mycket mycket mycket mer. Läs mer här.
* Sjung allsång till ”Mamma mia”! Vill du skråla loss till en film på bio. På Biograf Spegelns sing-a-long så är det inte bara tillåtet, utan påbjudet. Denna gång ska allsångsledaren Kristoffer Jonzon få besökarna att sjunga ikapp till Abba-filmen ”Mamma mia”. Läs mer här.
* Lyssna på den maskbeklädda orkestern. Som en del av ”Malmös leende” kommer New York-konstnären Sislej Xhafa till Malmö för att arrangera konserter på Malmö centralstation idag. Twisten: Musikerna ser ut som terrorister och spelar ett av världens sorgligaste musikstycken. Läs mer här.
Men på lördagen blir det även hardcorekväll med Mörbultad, Wolves och Death by horse på Babel, hiphopfest med Dj Cleva, Papis och Maydar på klubben Woohah! på samma Babel, intervju av skådespelerskan Amanda Ooms på Fontänhusets divan, Malmö Chamber Music-konserter på Palladium med Håkan Hardenberger, Francisca Skoogh, Hagen Quartet, Stefan Dohr m fl, Vlatka Horvats samtalsföreställning ”15th extraordinary congress” på Inkonst om berättelser från forna Jugoalsavien, konsert igen med Orup på Malmö Arena, klubbkväll med skivbolaget Höga Nord Rekords på Inkonst, premiär för Teater Theas Tjechov-pjäs "Tre systrar" på MAF, Totta Näslund-hyllning av Claes Janson och Internationalorkestern på Folk å Rock, premiär för Memory Wax nya dansföreställning ”Claroscuro” på Barnens scen, design- och konsthantverksmarknad på Lilla torg i två dagar och föreläsning om konsumtionssamhället på Form/Design Center med Johanna Törnqvist.

Söndagen den 25 september

* Åk på guidad tur om tv-serien ”Bron”! Bussturen genom Brons Malmö har pågått i flera år och gör ännu en runda på söndag med Eva Roos-Davidsson som guide. Där får man se inspelningsplatser från tv-serien och lära sig nya filmfakta. Läs mer här.
* Lyssna till Hardenberger och Gruber! Malmö Chamber Music avslutas med en grande finale-konsert på Malmö Live. På scen står Håkan Hardenberger, HK Gruber och Mahler Chamber Orchestra. Läs mer här.
* Ge dig in i doom metal-världen! Metalbandet Katatonia från Stockholm har funnits i över 20 år och kommer denna kväll till Kulturbolaget för en konsert. Läs mer här.
* Gå på finloppis! På söndagsförmiddagen samlas design- och secondhandintresserade på Malmö Live för att handla de lite finare avlagda kläderna och märkena. Läs mer här.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen