Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Almgren lämnade rummet när Galten diskuterades

När toppolitikerna skulle diskutera kvarteret Galten lämnade kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) rummet. – Det var väl lika bra att ta det säkra före det osäkra, tycker jag, säger han.

Anders Almgren (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lund och tjänstledig från Skanska.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sydsvenskan berättade i lördags att Anders Almgrens inblandning i planerna för kvarteret Galten ifrågasätts. Detta eftersom Almgren är tjänstledig från Skanska, som genom kommunens beslut kan få tillgång till attraktiv mark.
– Det låter som helt uppenbart att han borde hålla sig borta från att delta i det beslutet, sa Jan Teorell, professor i statsvetenskap som har forskat kring demokrati och korruption, till Sydsvenskan.
När kommunstyrelsens arbetsutskotts grupp för strategisk samhällsplanering på måndagseftermiddagen återigen diskuterade Galten lämnade Anders Almgren rummet.
– Det var ett informationsärende, där vi inte skulle ta ställning, men ibland gör vi ändå medskick i de här processerna. Vi är ju övergripande styrgrupp i flera av de här frågorna. Så för att det skulle stå övriga ledamöter fritt att göra det och om det nu hade bärighet på eventuellt Skanska-engagemang – tills det är utrett – så valde jag att avstå från att närvara på den punkten, säger Anders Almgren.
–Det var väl lika bra att ta det säkra före det osäkra, tycker jag.
Ska du avstå från att delta i beslut som rör Galten framöver eller hur är din inställning?
– Vi får väl se vad Skanska har för roll i det här och vi får väl titta närmare på vad jag anses ha för koppling till Skanska. Jag upplever inte att jag har någon särskild koppling till dem, men tills det är tydligt så är det inga problem för mig att avstå.
– Däremot står jag fast vid att när det gäller de beslut som vi tagit fram tills igår (måndag), det som ligger bakåt, så tycker jag – och jag har även haft diskussioner med andra – att det inte varit några tveksamheter.
Anders Almgren har varit tjänstledig från Skanska sedan 2006, då han blev heltidspolitiker i Lunds kommun.
Galten-ärendet kommer också att behandlas av politikerna i tekniska nämnden på onsdagskvällen. Den kommunala marken i kvarteret har tidigare reserverats för fastighetsägaren Norcap och planen är att Norcap ska få köpa den senare.
Men kommunen och Norcap har ännu inte enats om ett markanvisningsavtal. Därför föreslår tjänstemännen på tekniska förvaltningen att markreservationen ska förlängas i två månader. I tjänsteskrivelsen står uttryckligen att fastighetsägaren samarbetar med Skanska Sverige AB.
Gå till toppen