Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: Innan fler bilar brinner.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
För den som hittar sin bil förstörd spelar det mindre roll om det är en frustrerad tonåring eller en grovt kriminell som ligger bakom.
Men för att förebygga och för att effektivt bekämpa den här typen av brottslighet har det betydelse.
Bilar brinner av olika skäl runt om i landet, men mycket pekar på att grovt kriminella är inblandade i den senaste tidens bränder i Malmö. Polisen gör en koppling mellan flera gripanden i slutet av förra veckan och helgens många bilbränder.
Läs också Tre till fyra gäng misstänks ligga bakom bilbränderna i Malmö
"Det är ett uttryck för missnöje med våra ingripanden och ett sätt att belasta och avleda vår verksamhet", säger Erik Åberg, lokal polischef, till P1-morgon.
Polisen kunde på tisdagen summera nattens bilbränder till elva. Fyra personer greps efter att ha pekats ut av vittnen och enligt polisen är flera olika gäng inblandade.
Men att det är grovt kriminella som vill hämnas på polisen behöver inte betyda att det är de som gör grovjobbet. Istället kan det vara tonåringen på mopeden från det socialt utsatta bostadsområdet som får uppdraget att tända på, för pengar eller som en inträdesbiljett till de kriminella gängen.
På så sätt kan unga ledas vidare in i kriminalitet, speciellt om risken för upptäckt är låg. Det gör det extra viktigt att hitta dem och att lagföra dem.
"Polisen måste bli bättre både på det mjuka och det hårda", säger Magnus Lindgren, kriminolog och före detta polis, som är generalsekreterare på stiftelsen Tryggare Sverige.
Det finns ingen motsättning mellan att arbeta förebyggande genom att öka den lokala närvaron och att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det är två sidor av ett effektivt polisarbete.
Det stora antalet bränder just nu kan vara ett följd av att polisen har flyttat fram sina positioner gentemot de kriminella gängen. Och då kan det bli värre innan det blir bättre.
Gå till toppen