Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritik mot satsning på studentbostäder

Alliansen gör tummen ner för projekt Lund 3 000+. – Detta är ingen reell ambitionshöjning, säger oppositionsråd Christer Wallin (M).

Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade på måndagen projekt Lund 3000+ som innebär att Lund ska göra det möjligt för aktörer på studentbostadsmarknaden att bygga 3 000 nya studentbostäder fram till år 2027. Idén är hämtad från Stockholm och Göteborg där liknande projekt genomförs.
Omräknat på årsbasis innebär ambitionen 300 nya studentbostäder och det är knappast en ambitionshöjning, anser de borgerliga partierna.
– Jag skulle kalla det för ambitionskonservering i stället, säger Christer Wallin.
Enligt de fyra borgerliga partierna finns det ingen konflikt med de rödgröna om att vilja bygga fler studentbostäder. Men partierna menar att exakt hur många studentbostäder som produceras är upp till dem som bygger och förvaltar bostäderna.
Oppositionen är också kritisk till den avsiktsförklaring som undertecknades på måndagen av studentorganisationerna Akademiska föreningen, Lunds universitets studentkårer och Kuratorskollegiet och de rödgröna partierna. Kritiken handlar främst om att avsiktsförklaringen är dåligt politiskt förankrad.
– Det som står i avsiktsförkaringen är självklarheter. Men framför allt hade de rödgröna kunnat involera oss så att dokumentet hade blivit ordentligt förankrat, säger Christer Wallin.
Gå till toppen