Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkta bilbrännare sätts på fri fot

Fem personer greps som misstänkta efter måndagens bilbränder. På tisdagen var alla släppta. De misstänktas ålder och brottets natur gör att det inte går att hålla dem inlåsta.

Bilbränderna fortsatte under måndagskvällen i Malmö.Bild: Patrick Persson
Natten mellan lördag och söndag brinner ett tiotal bilar på Seved och Rosengård. En man i 20-årsåldern söker akutvård för brännskador på händerna och i ansiktet.
Senare grips han som misstänkt för en bilbrand på Rolfsgatan.
Natten till tisdag brinner totalt 11 bilar framförallt i området Sorgenfri. Vittnen ser en bil försvinna snabbt från platsen och larmar polisen. Kort därefter stoppas bilen och fyra män grips misstänkta för två bränder på Kiviksgatan.
En stunds senare grips en man på Persborgsgatan misstänkt för två bränder där. Även han hade iakttagits av vittnet.
På tisdagsmorgonen är alla släppta, trots att de i alla fall utom det sista är fortsatt misstänkta. Varför?
– Det finns jättemånga olika faktorer som spelar in. I flera av dessa fallen kan anledningen vara att personerna är unga. Då ställs det väldigt höga krav för att man ska frihetsberöva, säger Caroline Carlquist, åklagare på Malmö åklagarkammare.
För att anhålla och sedan häkta en misstänkt måste det finnas risk för att denne påverkar utredningen, flyr eller begår fler brott.
– Är man gripen i anslutning till branden där man tänt på en bil så är det inte en jättestor risk att man kan undanröja bevis eller prata samman sig med andra misstänkta, säger Caroline Carlquist.
Flyktfara som häktningskäl gäller oftast dem som inte har sin hemvist här.
– När risken för att begå brott bedöms så tittar man på om den misstänkte är straffad förut, säger Caroline Carlquist.
Hur grovt brottet är spelar också roll. Att sätta eld på en bil är skadegörelse och om man döms kan straffet bli högst ett år i fängelse. Det gör också det svårare att frihetsberöva.
Det är bara om bilen har ett väldigt stort ekonomiskt värde som det kan rubriceras som grov skadegörelse.
En av händelserna från i somras där en polisbil brann rubriceras som mordbrand.
– Det är för att bilen har ett så stort värde och för att den har en viktig samhällsfunktion, säger Caroline Carlquist.
När minimistraffet är två år, som det är för mordbrand, så ska häktning alltid prövas.
Sedan mitten av augusti sitter en 17-åring häktad misstänkt för att ha tänt eld på polisbilen och ytterligare två personer är misstänkta men på fri fot.
Ingen av utredningarna kring sommarens och höstens bränder har lett till åtal än. Antalet bränder är fler än rekordåret 2009 och bara sedan i lördags har 44 bilar brunnit.
– I nuläget har vi misstänkta i en handfull ärenden och ett par frihetsberövade, säger Erik Åberg, chef för lokalpolisområde Norr.
Förutsättningarna vid bränder är ofta svåra eftersom mycket bevisning brinner upp.
– Att tända på en bil är ett snabbt händelseförlopp, har vi inga vittnen så och ingen teknisk bevisning så är våra möjligheter begränsade, säger Erik Åberg.
Utifrån det är polisen nöjd med sin insatser.
– Om man ser till vårt totala arbete så tycker jag att vi har gjort ett bra jobb. Vi griper misstänkta. Det är en åklagarbedömning att släppa dem, säger Erik Åberg.
Gå till toppen