Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norra Grängesbergsgatan förvandlas till festivalområde

I helgen stängs Norra Grängesbergsgatan av och fylls istället med musik, konst, dans och mat. Över hundra aktörer längs gatan kommer att flytta ut sin verksamhet och skapa fjorton olika scener.

Norra Grängesbergsgatan.Bild: Peter Frennesson
Malmös kulturtätaste gata? Frågetecknet är nog onödigt när det gäller Norra Grängesbergsgatan. Längs gatan finns hundratals replokaler samt kulturföreningar, studieförbund, konstnärer, filmare, musiker, rockklubb och mycket mer. I helgen kommer all denna kreativitet att flytta ut på gatan.
Mellan fredag klockan 12 och söndag klockan 12 kommer Norra Grängesbergsgatan att stängas av på sträckan mellan Kopparbergsgatan och Uddeholmsgatan och från klockan 12 på lördagen drar ett massivt program igång med runt 50-60 musikakter och mycket annat.
Hur det ska se ut? Tänk dig att du kommer gående från Enskifteshagen och in på den avstängda delen av Norra Grängesbergsgatan. Det första du kommer att mötas av är kulturföreningen Unicorn som tagit över utrymmet vid Däckservice och ska där bjuda på sitt musikprogram.
Fortsätter du längs gatan kommer Klubb Revolt att ha placerat in sina dj-bänkar i en bilverkstadsport. En förrådskällare längre ner på gatan kommer att ha gjorts om till The Rock Pit där flera rockband ska spela. Bland dem finns Vet Hut!, Jämmerdal, Blackened Blood och Sorcerer's Pyramid.
I korsningen med Norbergsgatan kommer gatans lokala bryggerier att ha ett öltält, Bagarboden kommer att servera kaffe och mackor medan gatans lokala moské ska ha ett mattält. Där ska även stå en scen där det blir alltifrån Günther Bluesband till Gustaf Hedén & The Athletes till Dino Kuljaninovic till Kristoffer Hagberth.
I öltältet kommer Norra Grängesbergsgatans eget hantverksbryggeri South Plains Brewing Company att få sällskap av Lilla Ölfabriken, NerdBrewing, Funkyland Fermentationists, Malmö Cider Company, Roots of Malmö, Migranten, Limhamn Bryggeri, Sibbarps Bryggeri, Chadbeer, Brygghuset Finn och Lundabryggeriet.Bild: Lars Brundin
I en biltvätt ska Car Wash Stage byggas upp och där ska lokala artister som Lars Henrik Andersson, Raindear, Dragan Grmusa, Cora Electra och många fler uppträda.
In på Västanforsgatan kommer ett konstplank byggas upp och på andra sidan ska Kvinnliga situationen och Studiefrämjandet ha en gemensam scen.
Ännu längre ner på gatan ska rockklubben Plan B och musiksajten Hymn arrangera ett gemensamt musikprogram med bland andra amerikanska The Veldt och Feels samt Malmöbanden Drawing Maps, Sista Bossen m fl.
Och går du in i gränden vid Norra Grängesbergsgatan så kommer Million Vibes, Deng Deng Hifi och Öka att bjuda på en dans- och ljudupplevelse utöver det vanliga med mycket bas.
Lägg till detta fler matförsäljare, loppis, dj-cykel, konstnärer och mycket annat.
Hur blev det så här?
Det började med två parallella processer. På gatukontoret hade Öresundsfestivalens grundare Nicklas Johansson börjat titta på att jobba mer med medskapande. I ett möte med Fastighetsägarna Sofielund, som redan hade planer på att göra en gatufest, så dockades gatukontorets ambitioner in i det. Tanken var att få föreningarna i området att samarbeta och lära känna varandra med hjälp av en gatufest.
– Först gick det ut information skriftligt till alla på gatan om att det skulle bli en gatufest. I samband med det så skrev tidningarna om det och då började folk mejla om att få vara med, säger Nicklas Johansson.
Då började han gå runt och träffa alla som hört av sig. De första intresserade var dj-gänget i Deng Deng Hifi, rockklubben Plan B, föreningen Unicorn och gruppen Kvinnliga situationen och de spred budskapet vidare.
– I juli var det lite dött, men i augusti small det till. Då gick vi från tio intresserade aktörer till över hundra på mindre än två veckor, säger Nicklas Johansson.
Men alla har inte varit positiva till gatufesten. Föreningen Kontrapunkt har gått ut och meddelat de inte kommer att medverka på gatufesten och uppmanat alla ”att bli en del av gemenskapen som redan finns, inte skapa något nytt på bekostnad av det rådande”. I Kontrapunkts kritik talas det om toppstyrning, gentrifiering och att det är viktigt att jobba mer långsiktigt än att fokusera på en gatufest en dag. Läs hela meddelandet här. Föreningen Unicorn har i sin tur gått ut och givit sitt perspektiv på varför de är för gatufesten.
Nicklas Johansson väljer att inte lägga fokus på dem som inte är med, utan istället fokusera på dem som vill vara med.
– Gräsrotskultur är viktig för alla städer. Vi vill se till att det finns möjligheter för människor att uttrycka sig och ha sina ytor, annars dör staden sotdöden. När jag flyttade till Malmö 1988 så hade folk replokaler på Södra Förstadsgatan och jag tycker att staden har haft en positiv utveckling sedan dess. Sen vet inte jag om det finns någon plats i tiden när man ska stoppa klockan, men det finns ju ingen gentrifieringstanke med det här. Visst kommer det att bli ett nytt tågspår och två hållplatser i området, fast det har inget med gatufesten att göra, säger Nicklas Johansson.
Nicklas Johansson.Bild: Laura Mendelin
Joakim Starkenberg i Deng Deng Hifi var en av de första som tackade ja till att medverka.
– När jag hörde talas om gatufesten så fick jag en bild i huvudet från festivalen i Notting hill där de har många soundsystem på gatan. Så jag tänkte att det här kunde bli något liknande, om än i mindre skala, säger Joakim Starkenberg.
Deras plan är att köra reggae, drum’n’bass och basmusik i nästan tio timmar, men han tycker själv att frågan som Kontrapunkt lyfter är komplex och han har förståelse för dem.
– Jag tycker att gatan är göttig som den är. Det vore tråkigt om den förändras och verksamheter trängs ut. Det är viktigt att det finns ett utrymme för band och soundsystems som behöver väsnas, säger Joakim Starkenberg.
För ett år sedan startade musikeldsjälen Carlo Emme rock- och medlemsklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan och har under ett år bokat in otaliga internationella rockband. Han är förtjust i idén på en gatufest.
– Jag tycker att det är riktigt spännande att alla undergroundverksamheter kan få visa vad de gör ute på gatan. Jag vill att alla ska få veta vad vi gör och nå ut till hela Malmö. Sen är det en bra möjlighet att nätverka på gatan. Man kan lätt tro att vi känner varandra väl här, men jag har inte mött några av dem.
Skulle du vilja förvandla Plan B från en medlemsklubb till en öppen verksamhet?
– Jag vill inget hellre. Men just nu är det för dyrt. Det skulle kosta oss 600 000-700 000 kronor att steppa upp och vi skulle behöva ha mer regelbunden verksamhet och gatan är inte riktigt redo för det, säger Carlo Emme på Plan B.
Du funderar inte på att flytta klubben till en gata som är redo?
– Nej, det är här man ska vara. Alla andra borde flytta hit.
På lördag har Plan B bokat in Malmöbanden Sista Bossen och Sekel samt amerikanska Feels och The Veldt.
– Det är ganska fantastiskt att The Veldt gör 3–4 stora europeiska festivaler och sen så spelar de här. Det är ett fantastiskt shoegazeband från 90-talet som inte fick något större skivkontrakt då eftersom de var mörkhyade, berättar Carlo Emme.
Så det blir en livfull lördag i Malmö. Gatufesten äger rum samma kväll som Gallerinatten. Något som inte var planerat, utan upptäcktes längs vägen.
– Men det är väl bara trevligt att folk är ute och rör sig på Malmös gator, säger Nicklas Johansson som dock medger att han precis har fått en avbokning på grund av krocken med Gallerinatten.
Finns det ett publikmål med gatufesten?
– Nej, mitt mål är att få folk att delta och det har jag med råge uppfyllt.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen