Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

”Jag är inte direkt sparsmakad”

Tre dagar i veckan är Monika Hoffman lärare i sång. Samtidigt satsar hon på en artistkarriär och är nu skivaktuell med skivan "Let's Run Away", ett jazzalbum med influenser av både ungersk musik och latin jazz.

Monika Hoffman släpper sin första skiva i Sverige.Bild: Erika Hoffman
När vi träffas är Monika Hoffman i full färd med att planera inför skivsläppet. Dagarna före konserten flyger pianisten Tim Ray hit från Boston för att medverka.
– Det är helt magiskt, men jag har också lite fjärilar i magen eftersom det är första gången som jag släpper en skiva i Sverige, säger Monika Hoffman.
Monika, vars mamma är född i Ungern, har tidigare haft en karriär i Ungern där hon bland annat medverkat i tv-programmet Idol, tävlat i ungerska Melodifestivalen och släppt två skivor. I samband med Idol kunde hon bli igenkänd på gatorna i Budapest.
– Det var en fantastisk tid, men att släppa en platta här känns annorlunda. Jag har skrivit mycket av materialet själv och jag har hängett mig åt det jag älskar: Det är jazz med inslag av latin jazz. Det är melodiskt, böljande och passionerat. Det passar mig – för jag är inte direkt sparsmakad, haha.
Monika Hoffman växte upp i Jägersro villastad med föräldrar och en yngre syster. Mamman jobbade som valthornist, klassiskt skolad, men var också öppen för andra typer av musik.
– Vi hade ofta musiker hemma, allt ifrån klassiska musiker till romska musiker och ryska operasångare.
Mamman grundade Hoffmans kvintett där Monika spelade violin. Gruppen spelade Evergreens, ungersk folkmusik men även exempelvis klezmermusik.
– Min mamma brukar säga att jag valde violinen, men det är inte riktigt sant. Den sattes i mina händer när jag var tre år, berättar Monika.
Pappan, som växte upp i USA, bidrog på sitt sätt med musikaliska influenser genom att spela skivor med Frank Sinatra och Judy Garland.
På Heleneholmsgymnasiet mötte hon flera inspirerande lärare, bland andra Andrzej Ferber. Tanken på att ägna sig mer åt sång grodde och hon blev tilldelad Berklee College of Music World Scholarship och började studera i Boston.
– Jag har varit ganska blyg, men i USA gick det helt enkelt inte. Där mötte jag sociala, härliga människor som matade mig med energi.
I USA grundades också kontakter som skulle visa sig vara betydelsefulla flera år senare, efter att hon klarat av både Musikhögskolan i Malmö och varit verksam några år i Ungern som artist. Basisten och läraren Oscar Stagnaro hörde av sig när han var i Hamburg för en spelning. Monika tog sig dit.
– Där började vi jamma tillsammans och det blev början till ett par av låtarna. Genom Oscar Stagnaro fick jag kontakt med musikerna Paquito D'Rivera och Tim Ray. Och nu – flera år senare – är skivan klar. Det är fantastiskt.
Parallellt med artistkarriären har Monika sin tjänst på Malmö Latinskolan där hon undervisar i sång.
– Många undrar om det inte är svårt att kombinera med det egna artisteriet, men jag tycker att det går bra. Malmö Latinskolan är en underbar skola med en stöttande skolledning, fina kollegor och underbara elever. Jag vill helst inte tvingas välja - jag vill ha båda.
Konserten och releasefesten för albumet "Let's Run Away" äger rum på Victoriateatern torsdagen den 22/9. På scen: Monika Hoffman, Tim Ray, Klas Lindquist, Mats Ingvarsson, Zoltan Csörsz och Anders Vestergård. Nio av elva låtar på plattan har hon skrivit själv. Några texter är skrivna tillsammans med systern Erika Hoffman.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen