Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag känner en stor kärlek till Lund"

21-årige proffsspelaren Alexander Fioretos, fostrad i Lunds BK, älskar att vara i händelsernas centrum på mittfältet. Men när han kom till grekiska klubben Kalloni och hamnade mitt i flyktingkrisen på Lesbos var det omöjligt att bara fokusera på fotbollen.

Alexander Fioretos på Klostergårdens IP – där fotbollskarriären inleddes.Bild: Sara Martelius
– Klubben hämtade mig på flygplatsen. Några minuter senare såg jag den första flyktingbåten. Det blev verkligen en reality check, berättar Alexander Fioretos om vårens upplevelser på Lesbos.
Vi ses vid Klostergårdens ip, platsen där Alexanders fotbollskärlek tog form. Han är uppvuxen i Lund och började spela fotboll i Lunds BK när han var fem, sex år.
– Min pappa kommer från Grekland men är född i Sverige. Han spelade i Örebro och var även med i svenska ungdomslaget.
– För mig var Lunds BK den klubb som låg närmast geografiskt och kompisarna spelade där. Relativt snabbt föddes min kärlek till fotboll.
I tonåren spelade han ofta med dem som var ett, två år äldre.
– När jag var 16 år kände jag att jag hade kört fast i Lunds BK. Jag blev tillfrågad att spela i både MFF och HIF, men HIF var den klubb som kunde presentera bäst lösning på hur jag skulle göra med skolarbetet, säger Alexander som läste naturvetenskapliga programmet på Katte då.
Det blev tre och ett halvt år i Helsingborgs IF. Men sedan lockade Grekland.
– Jag har alltid haft en kärlek till Grekland och har dubbelt medborgarskap. Det har funnits ett intresse för mig från grekiska klubbar.
I november till december förra året spelade Alexander i Atromitos, en av de fyra största klubbarna i Grekland.
– Jag trivdes fantastiskt och fick en inblick i en helt annan värld. Spelarna levde det riktiga fotbollsproffslivet med bilar, klockor och hus. Lagkamraterna som jag hängde med hade ställen som jag tidigare bara sett på film.
Men speltid är a och o och Kalloni på Lesbos lovade mer. Flyktingsituationen på ön blev en stor kontrast till livet Alexander upplevt under tiden i Atromitos.
– Klubben var inne i huvudstaden Mytilene för att försöka hjälpa flyktingarna. Det var hemskt att se förtvivlan i mammorna och barnens ögon, och papporna som ville skydda dem. Jag köpte mat till dem men det var svårt att hjälpa alla.
Efter vårens sejour i Kalloni, som inte gav så mycket speltid som utlovat, är Alexander nu spelare för storsatsande laget FC Helsingör, där han även hunnit med att vara lagkapten i en match. Han bor delvis i föräldrahemmet på Väster i Lund och delvis i Helsingör.
– Det har fallit väl ut. Vi har precis satt igång för säsongen men det känns som att jag har funnit spelglädjen igen.
När han är i Lund tränar han på Klostergårdens ip där han känner många av tränarna och lillebror spelar.
– Det går inte en träning utan att jag träffar någon jag känner. Hela organisationen är som en andra familj för mig. Två av mina stora förebilder är spelare från Lund, Ivo Pekalski och Joel Ekstrand.
Förra sommaren höll Alexander och en kompis i ett fotbollsläger tillsammans med LBK, som han hoppas att de kan utveckla till nästa år.
– Det var både spel och föreläsningar om studieteknik och uppförande. Det är inte en stor procent som lyckas livnära sig på fotboll så det gäller att inte försaka skolan.
– Jag känner en stor kärlek till staden Lund, bland annat för att det här anses coolt att vara duktig i skolan, säger Alexander, som har som mål att arbeta som jurist efter fotbollskarriären.
– Jag har alltid varit en kille som inser att det finns mycket annat i världen än fotboll.
Gå till toppen