Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Redhawks

Malmöbacken sträckte ut en hand när ostfabriken brann upp

Malmö Redhawks André Benoit har hjärtat på rätt ställe. När ostfabriken brann ned i hemstaden St Albert sträckte den kanadensiske backen ut handen via sin dåvarande NHL-klubb Ottawa Senators. Alla drabbade fick hockeybiljetter. En fin gest i bedrövelsen.

André Benoit om Malmö Redhawks: ”Vi har en god mix av veteraner och yngre spelare. Och vi är välcoachade. Jobbar vi hårt och lär känna varandra, då ska det gå bra.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
– Branden var en stor nyhet. Senators fixade biljetter. Det var väldigt uppskattat. St Albert ligger nära Ottawa [ungefär en timmes bilresa], säger 32-åringen.
125 personer, vilket motsvarar ungefär en femtedel av stadens befolkning, blev utan jobb när arbetsplatsen förstördes i branden 2013.
– Ostfabriken är i princip allt som finns där. Jag jobbade där ett par somrar. Packade ost. Nu har de byggt upp fabriken igen, säger André Benoit.
Vi utbyter en hälsningsfras på franska. Orden bubblar snabbt ur André Benoit och vi byter till engelska.
– I dag pratar jag bara franska med mina föräldrar. Min fru talar engelska.
André Benoit beskriver sig som tvåspråkig.
– Mitt första språk är franska, men jag har lärt mig engelska längs vägen. Jag växte upp i St Albert och bodde där tills jag var fjorton år, då flyttade min familj närmare Toronto.
André Benoit har haft en ganska typisk NHL-karriär för en hyfsat spelskicklig nordamerikansk back av det mindre formatet (180 centimeter lång). Totalt har det blivit 181 NHL-matcher för klubbar som Ottawa, St Louis, Colorado och Buffalo.
Foto: Google maps
Så sent som säsongen 2013-14 upplevde André Benoit sin bästa NHL-säsong, 28 poäng (7+21) på 79 matcher brukar räcka för att bita sig kvar en lång tid i ligan.
– Det var ett roligt år! Tanken var att jag skulle vara kvar i Colorado, men istället blev det Buffalo och nu är jag här.
Drömmen om att komma tillbaka till NHL verkar han ha övergett. Förra säsongen blev det bara två NHL-matcher – för St Louis.
– Men Sverige är ett bra land att spela hockey i, säger André Benoit, som tidigare varit ett år i Södertälje.
Vad måste man tänka på som back i SHL?
– Uppenbarligen är den svenska ligan väldigt bra. Det handlar mycket om puckkontroll och här är det lite defensivare än andra ligor, säger André Benoit.
Malmö Redhawks har en lång tradition av nordamerikanska backar som inte gjort succé. André Benoit kan ändra på den bilden. Han vet svårighetsgraden.
– Jag tar hand om allt i min egen zon först, försöker slå ett bra förstapass och sedan se om jag kan delta i spelet högre upp i banan.
André Benoit känns ödmjuk och att hjärtat är på rätt ställe vet vi.
Gå till toppen