Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nordea backar om Swish, men inte SEB

Nordea ska ändra betalsystemet för att undvika att röja namnen på kunder med skyddad identitet som använder Swish. Men konkurrenten SEB – som också visar namnen – står för beslutet.

SEB. Arkivbild.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Tidningen Ny Teknik har rapporterat om Nordeakunder med skyddad identitet som riskerar att få sina namn röjda om de ansluter sig till betalappen Swish. Nu säger Anders Edlund, produktansvarig för Swish på Nordea, att banken planerar att ändra systemet för att dölja namn på personer i den utsatta gruppen.
– Vi har omvärderat vårt tidigare beslut. I och med det här har det blivit synligt att det finns ett behov, även om behovet för dem med skyddad identitet verkar olika. Vi anser att det blir mindre risk för missförstånd om hur tjänsten fungerar, säger Edlund till TT.
Swedbank, Handelsbanken och Länsförsäkringar döljer namnen på personer med skyddad identitet som är anslutna till Swish, enligt respektive banks presstjänst, men inte Icabanken och SEB. Anna Helsén, presschef på SEB, förklarar att beslutet bottnar i att de som skickar pengar ska känna sig säkra på att pengarna kommer till rätt person. Hon säger också att banken upplyser kunderna om att namnet visas.
– Det vore såklart bäst om det inte på något sätt gick att koppla ihop nummer och namn när det gäller de här personerna. Men man ska också komma ihåg att för att få fram ett namn måste man redan ha tillgång till numret, säger Helsén till TT.
TT: Ni planerar inte att ändra?
– Det är den lösning vi har nu, säger Helsén.
Icabanken resonerar på ungefär samma vis som SEB och rekommenderar kunder med skyddad identitet att hantera överföringar via sitt bankkonto.
I ett skriftligt uttalande säger Emelie Ericson, pressansvarig på Icabanken, att tjänsterna de erbjuder kontinuerligt utvärderas.
"Vi kommer även se över om detta är något vi bör ändra på."
Lennart Stenhammar vid Stockholmspolisen är kritisk mot att Swish visar namnen på personer med skyddad identitet, men understryker att polisen uppmanar gruppen att undvika betaltjänsten.
– Om man har skyddade personuppgifter vill man ofta inte bli hittad. Om personer inte har hunnit flytta till en hemlig ort kan det bli följder, säger Stenhammar till TT.

Fakta: Så fungerar Swish

Swish är en kostnadsfri betaltjänst för smarta mobiltelefoner som låter kunderna överföra pengar direkt till varandras bankkonton, till skillnad från vanliga överföringar som kan dröja en bankdag.
Tjänsten samägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia, Icabanken, Sparbanken syd, Sparbanken Öresund, Swedbank och Sparbankerna.
Användarna legitimerar sig med mobilt bank-id och använder sitt mobiltelefonnummer för att ta emot pengar.
Källa: Swish
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen