Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Galten fortfarande reserverad för Norcap

Den kommunala marken i kvarteret Galten reserveras för fastighetsägaren Norcap i ytterligare två månader. Det bestämde tekniska nämnden på onsdagskvällen.

Kvarteret Galten söder om Mårtenstorget, där de gula regionbussarna stannar, är en kvarleva från det aldrig realiserade "Genombrottet", den tänkta motorvägen rakt igenom Lunds centrum. Lundapolitikerna har bråkat i årtionden om vad som ska hända med området.
Nu är planen att fastighetsägaren Norcap, som samarbetar med Skanska, ska bygga höga hus som har butiksytor längst ned och bostäder på våningarna högre upp. Arkitekten Vlade Naumovski har beskrivit det tänkta området som "ett Nova Lund fast med utomhusmiljö". Under mark ska det bli plats för ett stort parkeringsgarage och bussterminalen placeras under ett av husen.
I mars beslutade tekniska nämnden att reservera den kommunala marken i kvarteret för Norcap till och med den 30 september. Tanken är att Norcap ska få köpa marken, men kommunen och Norcap har ännu inte kommit överens om ett markanvisningsavtal. Därför beslutade politikerna i tekniska nämnden att förlänga markreservationen i två månader, fram till och med den 30 november.
Gå till toppen