Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så vill regeringen få polisen att utvisa fler papperslösa

Polisen ska få göra razzior på arbetsplatser i jakten på papperslösa – utan att det finns misstanke om brott. Befogenheten att ta fingeravtryck ökas. På så sätt vill regeringen öka takten i utvisningar av asylsökande som fått avslag.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterar i dag nya åtgärder för att antalet tvångsåtervändande ska kunna öka. Arkivbild.Bild: Izabelle Nordfjell/TT
Migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman kallade på torsdagen till pressträff för att presentera nya "verktyg" som ska göra det lättare för polisen att verkställa utvisningar.
– Grundprincipen är viktig för att upprätthålla legitimiteten för asylsystemet: Den som får uppehållstillstånd ska få ett bra mottagande. Den som får avslag måste åka, förklarade Johansson.
En rad nya åtgärder presenterades:
• Polisen ska kunna göra razzior på krogar och andra arbetsplatser där man tror att papperslösa arbetar. I dag måste polisen ha en konkret brottsmisstanke för den typen av tillslag.
• Polisen får ökade befogenhet att ta fingeravtryck i samband med inre utlänningskontroller. Syftet är att kontrollera personens identitet. Om hen finns registrerad i Eurodac i annat EU-land ska hen avvisas dit enligt Dublinfördraget.
• Regeringen vill även utreda möjligheten att ta fingeravtryck på barn ner till 6 år. I dag går gränsen vid 14 år.
• Polisen ska få rätt att beslagta pass och id-handlingar när man påträffar någon som inte har rätt att vistas i Sverige.
• Dessutom görs en rad administrativa förändringar som ska förenkla samspelet mellan polisen och Migrationsverket vid verkställighet av utvisningar.
– Det här ska göra det enklare och smidigare att få till stånd avvisningar, sade Anders Ygeman.
Enligt Migrationsverkets prognos kommer 100 000 asylärenden att avgöras under 2016. Hittills har ungefär hälften fått avslag.
Allt fler av dem som nekats uppehållstillstånd återvänder nu frivilligt. Hittills i år har 14 000 personer lämnat landet frivilligt eller med tvång. Men många väljer också att gå under jorden och leva som papperslösa. I år har över 12 000 personer försvunnit efter att de har fått avslag.
Polisen har svårt att genomföra avvisningar i dag och ärendena samlas på hög. I dag är de nästan 19 000. Det beror på att många avvisade har oklar identitet och saknar pass eller att de inte tas emot i hemlandet.
Nu vill regeringen alltså underlätta för polisen att söka upp och skicka ut dem som håller sig gömda.
Regeringen har redan infört åtgärder för att öka återvändandet. I somras rätten till bistånd bort för vuxna personer utan barn som har avvisnings- eller utvisningsbeslut som vunnit laga kraft.
Migrationsverket har också fått i uppdrag att utöka antalet förvarsplatser i landet eftersom antalet personer som utvisas med tvång väntas öka.
Enligt Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm står MP bakom alla regeringens förslag.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen