Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carolina Söderholm: Tvivlet är en dygd

"Do a bad job and make it worse" av Emma Philipson.
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
"Jag skulle vilja börja med att be om ursäkt", skriver konstnären Emma Philipson. Men det finns ingen anledning. Vad som följer är en träffsäker inblick i skapandets och vardagens våndor. Det är anspråkslöst, drastiskt och oemotståndligt. För hur gör man när idéerna sinar och inget blir gjort? Surfar på internet och går med i klubben för dåligt självförtroende? Been there, done that.
"Do a bad job and make it worse" heter hennes bok som släpps i dagarna. Titeln lyser i guld mot det turkosa omslaget. Ska det deppas kan det lika gärna ske i regnbågens färger. Med pensel och penna gör hon upp med kreativitetens myter och självhjälpens klyschor i spontana akvareller och på nerkrafsade post it-lappar.
Ledan, självdistansen och humorn växer sida för sida. Alla dessa klämkäcka uppmaningar att fånga nuet, tänka utanför boxen och vackert äta citronerna som livet serverar. För ingen gillar sura jävlar. Det fina med Philipson är att hon i all den bitska ironin sänker garden och blottar sårbarheten. Samtidigt förvandlar hon tvivlet till en dygd. Ur alla frustrerade anteckningar och allt pausklotter kommer denna konst i bokform. Det är inte illa jobbat.
I kväll (22/9) kl 18 firas utgivningen av "Do a bad job and make it worse" på Galleri 21 Malmö
Gå till toppen