AnnonsIca Malmborgs

60-talet och Caroli City-eran

En handlares historia del 2. Malmö såg väldigt annorlunda ut på 60-talet. Det fanns få storköp och hemmafruarna utförde sina inköp i små kvartersbutiker. En man som var med på den tiden är Tom Lundin.

Arne Malmborg tillsammans med Thore Skogman vid invigningen av en Malmborgsbutik.

Bild: Bilder i Syd

Tom började sin bana som styckare, drev egen butik på Drottningtorget för att sedermera börja arbeta tillsammans med Arne Malmborg i Malmborgsbutiken på det nyinvigda Caroli City. Livsmedelsbutikerna utvecklades parallellt med att samhället förändrades och gick från det lilla till det stora. Tom Lundin är ursprungligen styckare och har sina rötter på Österlen. Till Malmö kom han 1961 då han fick han anställning på Pålssons livsmedel som var Malmös första självbetjäningsbutik.

– På den tiden hade butikerna bara service över disk. Ville man köpa kött fick man gå till köttaffären. Ville man ha specerier fick man gå till speceributiken, berättar Tom.

På Pålssons var Tom ansvarig för köttavdelningen. Butiken låg i ett av Malmös mer välbärgade områden. Du-reformen var ännu inte påkommen och man niade alla och använde titlar.

– Det var doktorinnan hit och doktorinnan dit. Det var lite fint här ute, minns Tom. När doktorinnan skulle köpa saltrulle hade man sparat undan den fina mittbiten för att man visste att hon skulle komma in och handla under eftermiddagen.

Saker och ting fungerade väldigt annorlunda. Idag får vi till exempel köttet levererat i behändiga bitar, ofta förpaketerat. Då fick vi in halva djurkroppar som vi själva fick stycka. Det var ett hårt jobb som krävde stor peronalstyrka.

– När vi på Pålssons bestämde oss för att införa självbetjäning med förpaketerat kött var det en stor nyhet. Vi var först i Sverige och intresset var enormt. Det kom delegationer från utlandet för att lära sig av oss, berättar Tom. Tidigare hade kunderna behövt stå i kö och vänta på sin tur för att bli betjänade. Nu kunde de bara gå rakt fram till disken, ta varan och gå direkt till kassan.

Styckningsrummet låg bak i butiken. Där hade man upprättat något som påminde om ett löpande band med tre personer som satt på rad och packade uppstyckat kött. Sist i raden satt en anställd vid en gammeldags kassaapparat och knappade manuellt in priset. Ut kom ett vitt litet kvitto som sedan tejpades fast på förpackningen.

Kunderna tyckte det nya systemet var jättebra. Det var något helt nytt och man behövde inte stå i kö. Trots självservicen fanns det ändå köttvärdinnor i butiken, för säkerhets skull, om kunderna skulle behöva extra hjälp. Det nya systemet innebar att man kunde sälja mer och snabbare. Inte längre hade man långsamma köer som saktade ner allt.

– Mellan 1963 och 1964 gjorde jag rekryten i Hässleholm. Där mötte jag två killar som också arbetade i butik. När jag berättade att vi på Pålssons omsatte 330 000 kronor, i månaden, fattade de ingenting! Det var enorma siffror på den tiden. Resultat som var helt omöjliga att uppnå om man inte hade självbetjäning.

Efter några år på Pålssons valde Tom att starta eget. Han kontaktade ICA och öppnade 1966 sin butik Österköp på Drottningtorget i östra delarna av Malmö. I lokalerna ligger idag en libanesisk restaurang. Tom drar sig till minnes hur det gick till när han som handlare skulle beställa hem varor.

– Man fick hem en katalog med Icas utbud av kolonialvaror. Sedan gick man runt med katalogen i ena handen och en penna i andra. Man gick upp och ner i gångarna, och kryssade för det man behövde beställa. ”En låda konserverad ananas. Två lådor socker...”. Sedan postade man inköpslistan på brevlådan, och ett par dagar senare fick man varorna från Icas lager.

De snabbköp som fanns i Malmö 1966 var Wessels ute på Jägersro och Tempo på Värnhemstorget.Bara ett stenkast från Drottningtorget låg det som senare skulle bli det nya Carolikvarteret. Fortfarande fanns en hel del av den pittoreska gamla bebyggelsen kvar men området var väldigt slitet. Sedan revs allt och Caroli City byggdes. På den tiden var Arne Malmborg redan känd bland stans byggherrar och han hade blivit erbjuden att öppna livsmedelsbutik inne i det nya köpcentret.

En supermodern entré mötte de kunder som besökte Caroli City 1987.

Bild: Okänd

Arne Malmborg hade som strategi att köpa upp närbelägna matbutiker för att ta över kunderna och reducera konkurrensen. Han tog även kontakt med Tom Lundin och erbjöd sig att köpa hans Österköp. Tom erbjöds en anställning i den nya Carolibutiken.

– Jag var inte särskilt intresserad. Jag ville vara handlare och tog därför kontakt med Ica för att se om de hade någon annan butik att erbjuda mig. Just då fanns inget lämpligt och till slut bestämde jag mig för att acceptera tjänsten som färskvaruchef i Malmborgsbutiken.

Malmborgsbutiken på Caroli var ett snabbköp från början, även om dåtidens sortiment inte alls går att jämföra med dagens. Övergången från specialiserade småbutiker till snabbköp kom i slutet på 60-talet. Det låg i tiden.

Året var 1973 och nu inleddes en ny era för Tom. Arne Malmborg var en otroligt driftig företagsledare som vid det här laget redan hade tre butiker: Erikslust, Limhamn och Caroli.Tom berättar att det var fyra personer som var med att skapa det Malmborgs vi känner idag: Arne Malmborg, Hans Johansson (på Limhamnsbutiken), Arne Riddemo (butikschef på Carolibutiken) och han själv. Under denna tid öppnades butikerna på Söder (Möllan) och på Rosengård.

– Arne och Ella var ett trevligt par, vi umgicks en hel del privat också, drar sig Tom till minnes. Sedan åttiotalet har det skett en otrolig förändring inom handeln. I takt med att samhället och teknologin förändrats har även butikerna utvecklats. 1981 fanns inga datorkassor. Då kom det bara ut en remsa med priset. Kortbetalning fanns inte. Man skrev checkar eller betalde kontant.

På Caroli hade man en specialservice för pensionärer. Runt den 16:e i månaden brukade pensionsutbetalningarna anlända i brevlådorna. Med utbetalningstalongen kunde man sedan hämta ut pengarna i kontanter på närmsta postkontor, detta var dock möjligt först den 19:e. Det fanns med andra ord tre dagar då man hade utbetalningskvittot i sin hand, men inte kunde få pengarna utbetalda.I detta faktum såg teamet på Caroli en affärsmöjlighet, och för att locka fler besökare till butiken erbjöd man sig att lösa ut pensionen två dagar tidigare än posten. Det blev en succé och köerna till butikens servicedisk ringlade sig lång.

– Det var mycket kontanter i omlopp. Folk hämtade ut hela sin månadspension på en gång. Det var snällare då. Man tänkte inte alls på att det kunde vara en säkerhetsrisk. Man låste butiken och hade inga larm. Nu är det första man tänker på säkerhetsrisken.

Efter flera år på Caroli City erbjöds Tom Lundin att ta över Malmborgsbutiken på Erikslust i Malmö...

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan